10 principii ZEN care îţi vor schimba perspectiva asupra vieţii

1 67627 original jpg jpeg

Viaţa este scurtă şi este important să preţuieşti fiecare zi. O mentalitate pozitivă, menită să elimine gândurile sumbre, care ne împovărează existenţa, ne va ajuta să avem o perspectivă nouă asupra vieţii şi ne va purifica atât sufleteşte, cât şi spiritual.

O astfel de filosofie,simplă,dar mult mai înţeleaptă asupra vieţii,care te ajuta să trăieşti fiecare zi a vieţii tale la potenţialul ei maxim,este practica meditaţiei Zen,adoptată,în general,de budhişti.

Meditaţia s-a dovedit că mareşte nivelul de dopamină şi serotonină (substanţele care ne fac să ne simţim bine) şi scade cortizolul (o substanţă generată de stres) din creier. Prin practicarea acesteia,îţi poţi educa mintea şi corpul pentru a te duce înapoi în starea ta mentala naturală.

Zen nu este un sistem terapeutic în sensul occidental al termenului. Dar finalitatea lui este identificarea şi dizolvarea suferinţei existenţiale. În acest sens,Zen are în comun cu psihoterapia occidentală obiectivul de a ajuta fiinţele să sufere mai puţin.

Practica meditaţiei Zen,numită Zazen,are o enormă putere de transformare,nu doar spirituală,ci şi corporală,mentală şi emoţională. O conştiinţă trează este cea capabilă de a stabili relaţii între cauze şi efecte. Înţelegerea acestor relaţii este cheia responsabilităţii. În meditaţia Zen experimentăm clar influenţa pe care o au gândurile noastre şi atitudinile emoţionale asupra corpului şi viceversa. Ne dăm seama că există gânduri care pot să doară fizic.

Toate fiinţele îşi doresc fericirea şi o stare de bine. Există în noi înşine o anumită înţelepciune înnăscută care ne împinge către fericire,dar această înţelepciune este adormită în străfundurile conştiinţei. Zen este o cale către o viaţă mai senină.

Nu trebuie să fi budhist sau să îmbrăţişezi alt crez religios decât cel în care te-ai născut,trebuie doar să îţi deschizi mintea şi inima. Iată care sunt principiile de bază ale acestei doctrine.

1. Zâmbeşte şi ajută-i pe ceilalţi!

În ceea ce-i priveşte pe călugării ZEN,aceştia îşi petrec o mare parte din zi,ajutându-i pe ceilalaţi călugări din mănăstire sau pe oamenii aflaţi în afara mănăstirii. În ceea ce ne priveşte pe noi zâmbind şi fiind buni cu ceilalţi,ne putem îmbunătăţi considerabil viaţa.

2. Gândeşte-te la ceea ce ai cu adevărat nevoie! 

..........................