Ce nu e bine să faci după asfinţitul soarelui

1 84597 original jpg jpeg

Tradiţiile din bătrâni s-au cam pierdut pe drum, dar înca sunt persoane în mediu rural care le respectă cu sfinţenie. Dacă vrei să îţi meargă bine şi să nu ai ghinion după ghinion, trebuie să ştii ce nu e bine să faci după asfinţitul soarelui.

Bătrânii respectau cu sfinţenie aceste obiceiuri pe care le primeau de la părinţi, încă din copilărie. Sunt câteva tradiţii pe care e posibil să le cunoaşteţi. Dacă nu, vi le spunem noi şi încercaţi să ţineţi cont de ele.

Ce nu e bine să faci după asfinţitul soarelui

Nu e bine să întinzi rufe după asfinţit. Se spune că vei avea parte de ghinion. Nici covoarele nu se bat după ce apune soarele pentru că atragi ghinionul. În plus, după asfinţit nu se mătură şi nici nu se aruncă gunoiul din casă.

O altă superstiţie care nu e legată de apus spune că, dacă te muţi în casă nouă, nu e bine să iei cu tine mătura veche. Dacă te muţi, e indicat ca mătura, făraşul sau mopul să fie noi. În plus, e mult mai igienic aşa.

După ce pleacă cineva de la tine din casă, nu e bine să mături. Se spune că îi veţi mătura norocul din cale. Ştiaţi că dacă vă mutaţi de la un etaj inferior la unul superior veţi avea ghinion? Vă va merge rău dacă vă încuiaţi pe dinafară.

Nu e bine să ştergeţi cu piciorul apa care cade pe podea. Dacă un tablou vă va cade brusc de pe perete, veţi auzi de un necaz mare. Să nu mănânci în momentul când apune soarele, că te doare capul. Dacă dormi la asfinţit, te vei îmbolnăvi.

Dacă îţi cântă cocoşii după apusul soarelui, se schimbă vremea. Când norii se înroşesc, se va pune şi vântul. Sa nu lasi copiii sa umble cu taciuni aprinsi prin casa seara. Seara nu se da foc, carbuni etc., din casa unde este copil mic, caci se crede ca intr‑alt fel copilul nu va dormi toata noaptea. Cand uiti lingura sara in oala, noaptea nu poti dormi.

Se crede ca seara apa‑i necurata si, aducand cineva seara apa in casa, trebuie sa zica: „Binecuvantati apa!“ Iara cei din casa sa raspunda: „Dumnezeu s‑o binecuvanteze“, si apoi abia devine ea curata. De imprumuti ciurul sau sita sara in sat, s‑o acoperi cu pestelca sau altceva, ca‑i cu primejdie.

Sursa: news-white.com / realitatea.net