Crezi că ştii totul despre Moş Nicolae?

1 72303 original jpg jpeg

Ţi-ai pregătit ghetuţele sau papucii de casă, şi îl aştepţi cuminte pe Moş Nicolae, cel care deschide oficial „luna cadourilor“. Vă ştiţi de-o viaţă… De fapt, el sigur te cunoaşte - dar tu câte ştii despre el?

Obiceiul de a lăsa ghetuţele frumos curăţate datează din Olanda secolului al XVI-lea. Pe atunci,pantofiorii se lăsau lângă sobă,pentru ca Moş Nicolae să-i găsească rapid,când cobora pe horn.

Moş Nicolae a luat numele sfântului omonim,care îşi are rădăcinile în Turcia,acolo unde a trăit episcopul de Myra-un sfânt creştin care a părăsit lumea asta pe 6 decembrie,în anul 342. Totuşi,spre deosebire de Moş Crăciun care,se zice,locuieşte la Polul Nord,Moş Nicolae nu are o casă a lui. Poartă nume diferite în diverse părţi ale lumii: Mikulás în Ungaria,Mikołaj în Polonia,Sinterklaas în Olanda,Nikolaus (Germania),Santaklos (în Tirolul austriac).

Moş Crăciun este Moş Nicolae?

Ştiai că Moş Crăciun este de fapt o „extensie“ mai târzie a lui Moş Nicolae? De altfel,imaginea celor doi venerabili nu diferă foarte mult:ambii au barbă albă şi straie roşii. În secolul al XVI-lea,reforma protestantă a suprimat sărbătoarea de Sfântul Nicolae în multe ţări din Europa – dar olandezii l-au păstrat pe al lor Sinterklaas. Când coloniştii olandezi s-au instalat în Statele Unite,Sinterklaas a devenit Santa Claus (Moş Crăciun). Acesta din urmă a suferit,în timp,transformări vestimentare şi culturale,care i-au dat chipul şi caracteristicile binecunoscute astăzi.

Calul lui Moş Nicolae

Moş Nicolae călătoreşte pe un căl alb,numit ba Amerigo,în Olanda,ba Slecht Weer Vandaag,în Belgia – adică „Rea vreme,astăzi“. Duce cu el,în afară de jucării,mandarine sau dulciuri,fie un ceaslov de culoare roşie,în care sunt notaţi copii care au fost cuminţi sau neasculători,fie un mănunchi de nuieluşe,câte una pentru fiecare copil obraznic. Dacă nuieluşa,pusă în apă,înfloreşte până la Crăciun,înseamnă că Moşul l-a iertat pe năzdrăvan pentru obrăzniciile de peste an.

Cine îl însoţeşte pe Moş Nicolae

În anumite ţări din Europa,se crede că Moşul e acompaniat de un personaj ciudat,cu faţa neagră,cu o căciulă ascuţită pe cap (sau chiar cu coarne!) şi cu cizme mari în picioare. Ciudatul companion poartă cu el un bici şi un sac,instrumente menite să-i înspăimânte pe micuţii care nu au fost cuminţi. Poartă nume diferite,de la o regiune la alta:Zwarte Piet,Père Fouettard,Hans Trapp.

În Belgia,copiii care îi trimit scrisori lui Moş Nicolae,pe adresa „0612 Heaven“,primesc în schimb un mic dar,din partea poştei belgiene (bpost).



Recente

Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg