Ioachim şi Ana, sfinţi-mijlocitori pentru cei fără copii

Pomenirea Sfinţilor Părinţi ai Fecioarei Maria are loc pe 9 septembrie, imediat după marele praznic al Naşterii Maicii Domnului. Ei sunt adevărate modele pentru cei care nu pot avea prunci şi le uşurează suferinţa femeilor care au sarcini şi naşteri dificile.
În „Evanghelia după Iacov“ stă scris că Ana,cea care avea să fie mama Fecioarei Maria,nu putea naşte copii şi că se ruga neîncetat împreună cu Ioachim,bărbatul ei,pentru a fi binecuvântaţi cu un prunc. În fiecare an,cei doi aduceau jertfă pentru a li se îndeplini dorinţa,dar în al 50-lea an al căsătoriei lor,marele preot le-a refuzat ofranda,numindu-i păcătoşi. Aflaţi într-o situaţie ca a lor,alţii probabil că s-ar fi îndepărtat de Dumnezeu,dar ei nu s-au răzvrătit,din contră,Ioachim spunea „Mă voi retrage în pustiu şi nu voi mânca nimic,ci mă voi ruga şi voi plânge până când Dumnezeu va da roadă pântecelui soţiei mele“. Prin urmare,cei doi au lucrat continuu pentru a-şi întări legătura cu Dumnezeu,îndrăznind să ceară binecuvântarea Lui şi făgăduindu-I că dacă vor avea un copil,I-l vor închina.
Rugăciunile lor Îl înduplecă pe Dumnezeu
După aproape 40 de ani de speranţe şi de credinţă neîndoită,într-o bună zi,minunea s-a produs:Arhanghelul Gavriil s-a arătat lui Ioachim şi l-a vestit că va avea un copil care se va umple de Duh Sfânt chiar din pântecele mamei sale şi va fi un vas ales al lui Dumnezeu. „Intră în cetate,fii împreună cu soţia ta şi va prinde prunc!“,i-a zis lui Ioachim,iar Anei:„Domnul a auzit rugăciunea ta! Vei zămisli şi vei naşte,iar de sămânţa ta se va vorbi în toată lumea“. Cele anunţate de Arhanghel s-au adeverit,iar peste nouă luni,Ana,în vârstă de 60 de ani pe atunci,a adus-o pe lume pe cea care avea să fie Maica Domnului.
Şi-au respectat promisiunea făcută
Cu toate că acest prunc mult dorit a venit pe lume după o lungă aşteptare,Sfinţii Ioachim şi Ana n-au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu şi I-au dăruit-o pe Maria,copila lor. După ce a împlinit vârsta de 3 ani,au adus-o la Templul Legii din Ierusalim. Acolo şi-a petrecut ea întreaga copilărie,crescând în curăţenie sufletească,rugându-se şi citind Scriptura alături de alte fecioare,primenindu-se sufleteşte pentru a se uni cu Dumnezeu. Sfinţii ei Părinţi ei au trecut la Domnul nu peste foarte mult timp,pe când Ioachim avea 80 de ani,iar Ana 70 de ani.
Pe urmele sfinţilor în lume
Împăratul Iustinian (527-565) a ridicat o biserică în cinstea Sfintei Ana la Constantinopol,iar Iustinian al II-lea a restaurat-o în urma unui vis avut de soţia lui însărcinată şi a adus acolo trupul Mamei Sfintei Fecioare,precum şi veştmintele ei. În prezent,moaştele părinţilor Maicii Domnului se află la Schiturile Sfânta Ana şi Koutloumousiou de la Muntele Athos,la Patriarhia Ierusalimului şi a Antiohiei,dar şi la Mănăstirea Kykkos de pe insula Cipru. De la aceasta din urmă au fost aduse pentru prima dată în România anul acesta,în luna august.
Ce locaşuri sfinte au acest hram
· Biserica Sfinţii Ioachim şi Ana din Bucureşti,numită şi „Oborul Vechi“. Ea a fost construită de Alexandru Ipsilanti. Parohia desfăşoară şi acţiuni caritabile. De pildă,în această perioadă colectează rechizite şcolare pentru copiii cu posibilităţi materiale reduse.
· Schitul Sfânta Ana,aflată la cota 1400,la 5 km distanţă de Sinaia,a fost ctitorită în jurul anului 1995,pe locul unui paraclis ridicat în1453 pentru mai mulţi asceţi care s-au nevoit în peştera din apropiere.
Rugăciune închinată Sfinţilor Ioachim şi Ana
„Pereche preafrumoasă şi însoţire de Dumnezeu aleasă,Ioachim şi Ana,cei ce sunteţi acum străluciţi cu dumnezeiască lumină şi vă veseliţi cu îngerii şi împreună cu fiica voastră cea de Dumnezeu dăruită,aduceţi-vă aminte de noi ce de pe pământ,care cântăm:Aliluia! (...) Izbăviţi-ne cu rugăciunile voastre de chinurile cele veşnice şi de toată ispita,ca împreună cu voi să cântăm lui Dumnezeu:Aliluia!“ (fragment din „Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana“)