Legenda Turnului Babel. Când limbile oamenilor s-au amestecat

legenda turnului babel jpeg

Potrivit Bibliei, diversitatea lingvistică ce se găseşte acum pe mapamond îşi are originea într-un singur moment în timp: distrugerea legendarului Turn Babel. Iată ce ne spune legenda Turnului Babel.

Pentru că n-au ascultat de poruncile lui Dumnezeu,urmaşilor lui Noe li s-au amestecat limbile,fiind nevoiţi să se împrăştie pe toată suprafaţa pământului.

Trufia poporului l-a mâniat pe Dumnezeu

Potrivit Genezei,capitolul opt,când au început să se retragă apele potopului,arca lui Noe s-a oprit la baza muntelui Ararat,aflat la graniţa dintre Turcia şi Armenia. „După o sută cincizeci de zile,a început a se scurge apa de pe pământ şi a se împuţina. Iar în luna a şaptea,în ziua a douăzeci şi şaptea a lunii acesteia,s-a oprit corabia pe Munţii Ararat. Apa a scăzut mereu,până în luna a zecea;iar în ziua întâi a lunii a zecea s-au arătat vârfurile munţilor“ (Facere 8,3-5).

Acolo,Noe şi familia sa au început o nouă viaţă. Dumnezeu le-a poruncit să nu rămână într-un singur loc,ci să se răspândească,să se înmulţească şi să umple pământul. Dar urmaşii lui Noe au încălcat porunca Sa. Ei s-au aşezat într-o câmpie fertilă între Tigru şi Eufrat (regiune pe care stăzi se află Siria de Est,o parte din Irak şi Turcia de Sud),formând oraşul Babilon. Aici locuiau singurii oamenii de pe pământ,care vorbeau aceeaşi limbă.

Ce spune legenda Turnului Babel

Conducătorul oraşului era regele Nimrod,„cel dintâi viteaz pe pământ“ (Facere 10,8). El este cel care ar fi ordonat construirea turnului Babel,un monument atât de mare încât vârful său să ajungă la cer.

Citeşte şi:

Spiritismul,cât adevăr şi cât mit?

Călătorie spirituală prin Dobrogea

Cum sunt pedepsiţi

Legenda Turnului Babel spune că, încetând să-l mai slujească pe Dumnezeu,oamenii au început construirea turnului cu cărămizi arse,în loc de piatră,şi smoală,în loc de var. Nimrod dorea ca Turnul Babel să fie  o capodoperă a oraşului,un monument construit nu pentru a-l venera pe Dumnezeu,ci să-i aducă faimă.

Potrivit unei tăbliţe de argilă,care se găseşte astăzi în Muzeul Luvru din Paris şi care măsoară 20 de centimetri lungime şi 10 cm lăţime,baza turnului Babel era pătrată,fiecare laterală având dimensiunea de 90 de metri şi înălţimea de 30 de metri. Pe aceasta erau construite cinci platforme,înalte de 6-18 m.

Legenda Turnului Babel: Oamenii nu s-au mai înţeles

Când au început să construiască turnul,Dumnezeu i-a pedepsit. Astfel,  oamenii au fost forţaţi să se despartă şi să se împrăştie pe toată suprafaţa pământului.

„Iată,toţi sunt de un neam şi o limbă au şi iată ce s-au apucat să facă şi nu se vor opri de la ceea ce şi-au pus în gând. Haidem,dar,să Ne pogorâm şi să amestecăm limbile lor,ca să nu se mai înţeleagă unul cu altul“ (Facere 11,1-9).

Legenda Turnului Babel din Biblie spune că, după ce Creatorul le-a amestecat limbile pentru a nu se mai putea înţelege,oamenii au abandonat proiectul lor,fiind nevoiţi să se despartă în popoare şi rase. De aici provine şi numele „Babel“,care înseamnă confuzie,amestecare. De la acest eveniment biblic a luat naştere şi expresia „ca la turnul Babel“,care descrie momentul în care oamenii vorbesc,dar nu se pot înţelege.

Legenda Turnului Babel: Mărturii care confirmă existenţa sa

Turnul Babel apare desenat în picturile murale din Saint-Savin,Franţa,precum şi în mozaicurile Catedralei Monreale din Sicilia,Italia. Tema Turnului Babel este iustrată şi în sculpturile care se găsesc în Palatul Dogilor din Veneţia,în tablourile pictorilor renanscentişti Bruegel cel Bătrân şi Rafael şi în ansamblul decorativ al unei încăperi din Vatican,care cuprinde scene din Vechiul Testament.