O minune i-a scos la lumină pe Sfinţii Martiri de la Niculiţel

1 48195 original jpg jpeg

Cele mai vechi moaşte descoperite la noi, cele ale Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip, invită la rugăciune pe toţi cei care ajung la Mănăstirea Cocoş.

Undeva în Dobrogea,într-o zonă împădurită de deal,se află localitatea Niculiţel,locul unde au fost găsite o mulţime de vestigii arheologice. Una dintre cele mai de preţ descoperiri este aceea a moaştelor aparţinând celor patru sfinţi martiri.

Istoria lor se leagă de perioada marilor persecuţii creştine,care au avut loc între secolele I şi al IV-lea după Hristos.

Cele mai sângeroase au fost în vremea împăraţilor Deciu,Diocleţian,Maximian şi Liciniu,când nenumăraţi creştini care refuzau să se închine idolilor erau martirizaţi. Trupurile lor erau îngropate în mare taină.

La fel trebuie să se fi întâmplat şi cu trupurile celor patru martiri descoperiţi la Niculiţel.

Întâmplare sau miracol?

Se întâmpla în anul 1971, când pârâul satului Niculiţel a ieşit din matcă şi a descoperit sub şoseaua din centrul localităţii o criptă din cărămidă,în care se găseau de veacuri osemintele a patru martiri:Zotic,Atal,Camasie şi Filip. Anul martirizării lor n-a putut fi aflat,cu atât mai puţin detalii privind patimile lor. În interiorul criptei,se aflau două încăperi.

Într-una din ele se găseau rămăşiţele trupeşti ale celor patru şi inscripţia „Martirii lui Hristos”. Pe o alta s-au găsit numele sfinţilor:„Zoticos,Attalos,Kamasis,Filippos”. Este posibil ca,în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian,cei patru să-şi fi mărturisit credinţa în Iisus,fiind persecutaţi pentru aceasta.

De 40 de ani, la Mănăstirea Cocoş

După doi ani de la descoperire,moaştele sfinţilor au fost aşezate în patru racle în Mănăstirea Cocoş, aflată la 35 km de Tulcea. Sfinţii martiri Zotic,Atal,Camasie şi Filip sunt prăznuiţi în fiecare an la data de 4 iunie,dar în frumoasa Mănăstire Cocoş jertfa lor,făcută în numele Domnului,este pomenită zi de zi prin citirea unui acatist special. Cu evlavie se cuvine să fie lăudaţi ei şi toţi cei ca ei,care în numele lui Hristos au băut cu bucurie paharul suferinţelor.

Moaştele celor patru sfinţi martiri au fost descoperite întâmplător în anul 1971.

Rugăciune către sfinţii de la Niculiţel

Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip, care din toată puterea voastră pe Dumnezeu aţi iubit şi pentru El aţi pătimit, fericit este străbunul nostru pământ în care se odihnesc Sfintele Voastre Moaşte. Cădem către Voi, cerându-vă să ocrotiţi pe toţi cei ce aleargă la sprijinul vostru şi vă pun mijlocitori către Preabunul Dumnezeu, de la care, prin solirile voastre, să dobândim şi noi milă, pace şi ajutor în veacul de acum şi în vremea morţii noastre şi la judecata cea de apoi. Amin. (fragment din acatistul sfinţilor)Recente

SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg
femeie cu catel jpg
OK Manastirea Humor 523823332 jpg
lider familie shutterstock 1256373445 jpg
echilibru jpg
Longevitate jpg
Fericire jpg
multe obiecte   colectionare compulsiva   shutterstock 1742622026 jpg
Frica jpg
cuplu film shutterstock 695805913 jpg
Apel necunoscut jpg