Paştele – origine şi simboluri

1 80798 original jpg jpeg

Originea Paştelui, ca sărbătoare creştină, poate fi găsită în paginile Scripturii. Matei, Marcu, Luca şi Ioan, toţi urmaşii lui Iisus, oferă propriile păreri ca martori oculari ai răstignirii şi învierii lui Iisus Hristos. Este evenimentul culminant al creştinismului, care este sărbătorit în fiecare an de Paşte.

Originea Paştelui - Învierea lui Iisus Hristos

Originea Paştelui a început de fapt ca parte a Paştelui Evreiesc. Creştinii l-au văzut pe Iisus ca Mielul Paştelui, căci El Însuşi a devenit jertfa perfectă şi fără păcat pentru păcatele tuturor oamenilor. Evreii care au ales să-L urmeze pe Iisus au onorat această zi în anii următori în timpul sezonului Paştelui, dar, pe măsură ce creştinismul s-a răspândit la nivel mondial, sărbătorirea Paştelui a fost treptat combinată cu tradiţiile păgâne ”de răsărit de primăvară”.

Ce înseamnă Paştele?

Originea cuvântului "Paşte" nu este cunoscută. Vernerable Bede, călugăr şi cărturar din secolul al VIII -lea, a spus că acest cuvânt ar fi putut proveni din Eastre - zeiţă teutonică de primăvară şi a fertilităţii. Cercetătorii recenţi nu au reuşit să găsească nici o referinţă la zeiţa pe care a menţionat-o Bede, şi consideră că această teorie este discreditată.

O altă posibilitate este

norvegian,

, ceea ce însemnă "sezonul soarelui în creştere" sau "sezonul naşterii noi". Cuvântul

(engleză)

vine de la aceleaşi rădăcini. În acest caz, Paştele este cumva legat de schimbarea sezonului.

O explicaţie mai recentă şi mai complexă vine din contextul creştin al Paştelui, nu din păgân. Numele latin timpuriu pentru săptămâna de Paşti a fost -

sau "săptămână albă" -, în timp ce duminica după Ziua Paştelui a fost numită ”dominica în albis” din hainele albe ale celor care au fost botezaţi recent. Cuvântul

este latin, însemnând atât puritate, cât şi zori. Oamenii care vorbeau în limba germană veche au făcut o greşeală în traducerea lor şi au folosit plurarul pentru ”zori”,

în loc de plural pentru

. De la Ostarun ajungem la Osternul German şi la Paştele englez.

Simboluri Pascale

Iepurele

Care este primul lucru care îţi vine în minte când te gândeşti la Paşte? Creştinii ar spune că prima imagine care le vine în minte este crucea sau mormântul gol. Pentru alţii iepurele şi ouăle de ciocolată. Există mai multe motive pentru ca iepuraşul să fie asociate cu Paştele, toate provenind din sărbători sau credinţe păgâne.

Cel mai evident este fertilitatea iepurelui. Paştele este sărbătorit întotdeauna primăvara şi celebrează o nouă viaţă. Sensul creştin al vieţii noi prin Hristos şi accentul general pe viaţa nouă sunt diferite, însă cele două s-au unit treptat. Orice animal - cum ar fi iepurele - care a produs mulţi descendenţi, au fost uşor de inclus.

De asemenea, iepurele este un simbol antic pentru lună. Data în care se sărbătoreşte Paştele depinde de lună. Acest lucru ar fi putut ajuta iepurele să fie inclus în sărbătoare numită Paşte. Împărăţia iepurelui a ajutat la adoptarea animalului în cadrul sărbătorilor de Paşte. Credincioşii au văzut iepurele ieşind din casa sa subterană ca simbol al ieşirii lui Iisus din mormânt. Poate că acesta a fost un argument pentru ca iepurele să devină un simbol pre-existent şi de a-i da sensul creştin.

Iepurele de Paşte a ajuns în America cu imigranţi germani, iar rolul iepurelui a trecut la iepurele comun american. Iniţial, copiii făceau cuiburi pentru iepure în pălării, bonte sau cutii de hârtie, mai degrabă decât coşurile de astăzi. Odată ce copiii şi-au terminat cuibul, ei l-au pus într-un loc retras pentru a împiedica înfricoşarea iepurelui timid. Cuiburile atrăgătoare, pline cu ouă colorate, probabil au ajutat ca simbolul să se răspândească.

În Germania de Sud, primii iepuraşi de patiserie şi bomboane au devenit populare la începutul secolului al XIX-lea. Acest obicei a traversat Atlanticul, iar copiii încă consumă şi astăzi bomboane în formă de iepuri - în special de ciocolată - de Paşte.

Oul

Alături de iepuraşul de Paşte, cel mai familiar simbol este oul. Ca şi alţii, oul are o lungă istorie pre-creştină. Din nou, nu există nicio certitudine cu privire la motivul pentru care a devenit simbolul Paştelui. Multe culturi antice au privit oul ca un simbol al vieţii. Hinduşii, egiptenii, persanii şi fenicienii au crezut că lumea a început cu un ou enorm. Persanii, grecii şi chinezii au dat ouă în dar în timpul sărbătorilor de primăvară pentru a sărbători o viaţă nouă în jurul lor. Alte surse spun că oamenii au mâncat ouă vopsite la festivalurile de primăvară din Egipt, Persia, Grecia şi Roma. În vechiul istoric al druidelor, ouăle şerpilor erau sacre şi semnificau viaţa.

Creştinii timpurii cred că ouăle ar putea face parte din celebrarea învierii lui Hristos. În plus, în unele zone, ouăle au fost interzise în timpul Postului Mare; prin urmare, au fost o delicatesă la Paşte. Întrucât multe dintre obiceiurile anterioare erau de origine estică, unele surse spun că misionarii timpurii sau cavalerii Cruciadei au fost cei care au dus tradiţia în Occident.

În secolul al IV-lea, oamenii au dus ouă în biserică pentru a fi binecuvântate şi stropite cu apă sfântă. În secolul al XII-lea, Benedictio Ovorum a autorizat utilizarea specială a ouălor în zilele sfinte ale Paştelui. Momentul acestei binecuvântări ar susţine ideea că cruciaţii ar fi putut aduce tradiţia înapoi. Chiar dacă ouăle fuseseră folosite anterior, cruciaţii ar fi făcut obiceiul mai popular şi mai răspândit. În 1290, Edward I al Angliei a înregistrat o achiziţie de 450 de ouă pentru a fi colorate sau acoperite cu frunze de aur. Apoi a dat ouă membrilor gospodăriei regale.

Odată ce vopsitul ouălor a devenit un obiceiul, în jurul lui au început să apară noi tradiţii. Ouăle erau vopsite cu roşu pentru bucurie şi pentru că semnifică sângelui lui Hristos. Concursurile de rulare a oului a ajuns în America din Anglia, eventual ca o reamintire a faptului că piatra a fost îndepărtată.

Mielul

Dintre toate simbolurile sărbătorii pascale, mielul este probabil cel mai puternic creştin. Altele decât faptul că mieii sunt animale tinere născute primăvară, nu are legături strânse cu tradiţiile păgâne. Mielul provine de la Paştele Evreiesc, unde fiecare familie a ucis un miel ca jertfă. Când Hristos a devenit Mielul Paştelui pentru toţi, mielul a devenit un simbol al jertfei Sale.

Ioan (1:29) - "A doua zi, Ioan l-a văzut pe Iisus venind către el şi a spus:" Uite, Mielul lui Dumnezeu, care ia păcatul lumii! "

Petru (1: 18-21) - "Pentru că ştiţi că nu cu lucruri perisabile, cum ar fi argintul sau aurul, aţi fost răscumpăraţi de la calea goală de viaţă predată de la părinţii voştri, ci cu sângele preţios al lui Hristos, un miel fără cusur sau defect, el a fost ales înainte de crearea lumii, dar a fost descoperit în aceste vremuri trecute de dragul vostru, prin el crezi în Dumnezeu, care l-a înviat din morţi şi l-a slăvit pe el, speranţa este în Dumnezeu ".Recente

medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg
Alege un desert preferat si afla cum esti perceput Sursa foto shutterstock 1013046382 jpg
O femeie care pleaca in concediu jpg
Culoarea preferata Sursa foto shutterstock 2360547709 jpg
cursuri functionari curs resurse umane jpg
Beneficiile extrasalariale si afacerile la inceput de drum de ce ai nevoie de ele jpg
Stima de sine jpg
Minimalimul emotional Sursa foto shutterstock 2409609473 jpg
psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test Care fata e mai atragatoare Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
vise jpg
Test Alege 3 animale Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111 Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg