Sfânta Maria Mare: Este greşit sau nu să faci urări pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului?

1 sfanta maria 15 augus jpg jpeg

Sărbătoare mare în fiecare an, pe 15 august, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Maria este prilej de onomastică pentru milioane de români care se numeste Maria, Marian sau derivate ale acestora.

În ţara noastră sunt peste două milioane de sărbătoriţi, aproximativ 1,8 milioane fiind femei care se numesc Maria. 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poartă numele Marinela şi alte 31.149 Mioara. De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Mărioara, 1.685 Măriuca şi 162 Măria.

Spui sau nu “La mulţi ani” pe 15 august?

Una dintre întrebările puse an de an este dacă se spune sau nu “La mulţi ani”, de Sfânta Maria Mare. Data de 15 august este una încărcată de simboluri, e o zi în care creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt şi l-a găsit gol. Şi se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

Unii oameni spun că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morţii, cosiderând că ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului.

Citeşte şi: Rugăciunea Sfântului Efrem cel Nou care ajută la izbăvirea păcatelor

De ce nu este greşit să spui „La mulţi ani!” de Sfânta Maria

Totuşi, Biserica nu consideră greşit să spui ”La mulţi ani!” cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare plină a bucuriei. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viaţă, dupa cum reiese şi din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutătu-te-ai la viaţa ceea ce eşti Maica Vieţii”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie crestinortodox.ro.

Citeşte şi: Ce este bine să faci, pe 15 august, pentru noroc

Ce nume sunt sărbătorite pe 15 august, de Sfânta Maria

Pe lângă Mării, De Sfânta Maria îţi mai sărbătoresc onomastica şi persoanele care poartă numele de Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Mariţa, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuţa, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel.