Superstiţii despre nuntă

1 68568 original jpg jpeg

Nunta este un eveniment plin de simboluri, tradiţii şi superstiţii. Pe lângă clasicele: ceva vechi, ceva de împrumut, ceva albastru, românii au numeroase superstiţii despre nuntă.

V-aţi întrebat vreodată de ce mirele trebuie să treacă pragul casei cu mireasa în braţe? Pentru că,se spune că dacă mireasa se împiedică de prag,ghinionul îi va urmări pe cei doi toată viaţa.

De asemenea,se spune că aduce ghinion şi ca mireasa să-şi facă singură rochia. Acest lucru oricum nu prea se mai întâmplă în zilele noastre. Tot ghinion este considerat şi ca mirele să vadă rochia de mireasă înainte ca viitoarea lui soţie să ajungă la ceremonie.

Este bine ca domnişoarele de onoare să fie îmbrăcate la fel pentru a îndepărta spiritele rele.

Fără perle – printre superstiţiile despre nuntă

Se crede că lacrimile vărsate în ziua propriei nunţi durează pe toată perioada căsătoriei. De asemenea,mireasa nu trebuie să poarte perle,acestea reprezentând lacrimile.

O altă superstiţie spune că în luna mai nu este bine să se facă nunţi. Se crede că relaţiile celor care aleg totuşi această lună pentru căsătorie se vor deteriora rapid.

Se obişnuieşte să se arunce cu orez în miri după ieşirea din Primărie,fiind considerat un gest ce va aduce tinerilor căsătoriţi o viaţă plină de bogăţie,veselie şi speranţă de fertilitate.

Pantofii decupaţi şi sandalele (sau orice alt gen de încălţăminte care lasă degetele la vedere) nu sunt recomandate pentru nuntă. Superstiţia spune că miresele care vor opta totuşi pentru astfel de încălţăminte nu vor avea parte de noroc. Acesta le va ieşi printre degete.

Dacă în ziua nunţii plouă,se spune despre proaspeţii căsătoriţi că vor avea o viaţă îmbelşugată.

În Biserică,în dansul din jurul mesei,mirii obişnuiesc să se calce pe picior şi cel care a călcat primul va conduce în căsnicie,iar cel călcat pe picior va fi toată viaţa sub papuc.

Mirii care-şi comandă verighetă din aur alb şi galben vor divorţa repede,pentru că  se crede că au caractere diferite şi că nu vor fi niciodată una şi aceeaşi fiinţă. 

Miresele care scapă buchetul de flori din mână vor divorţa.

Superstiţii despre nuntă:nu e bine ca doi fraţi să se căsătorească în acelaşi an

Este semn rău dacă lumânarea se rupe în timpul cununiei. Superstiţioşii cred că unul dintre miri sau cineva apropiat va muri în scurt timp.

Aduce ghinion dacă mireasa întâlneşte pe drumul spre biserică o altă mireasă.

Nu e bine ca doi fraţi să se căsătorească în acelaşi an. Se crede că cel care se va căsători al doilea va avea o căsnicie nefericită.

Dacă tinerii căsătoriţi întâlnesc un porumbel,un păianjen sau o pisică neagră vor avea parte de noroc în căsnicie. La fel dacă întâlnesc un poliţist,doctor sau preot pe drumul spre biserică.

Ghinion aduce şi căsătoria în ziua de naştere a mirelui sau a miresei.

Tot despre ghinion vor avea parte cei doi tineri,dacă unul dintre ei va scăpa o verighetă în timpul ceremoniei.

Naşa nu trebuie să fie însărcinată. Superstiţia spune că va fi o sarcină grea.