Tradiţii în a doua zi de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să-ţi meargă bine

1 84609 original jpg jpeg

Soborul Maicii Domnului este sărbătoare cu cruce roşie în calendar, în care enoriaşii o cinstesc pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu, de unde şi titulatura de „sobor”.Soborul Maicii Domnului este marcat, în tradiţia populară, de o serie de superstiţii şi obiceiuri populare.

Obiceiurile depind de la o zonă la alta. Spre exemplu, în Bistriţa Năsăud, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii îşi cheamă mândrele la joc. 

Obiceiurile străvechi sunt încă respectate şi în multe sate din Transilvania. 

De exemplu, pe 26 decembrie, se duc oamenii „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.  

Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!”. 

De la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită. Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul - se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă. 

Totodată, în această zi este interzis să bârfeşti, să înjuri, să unelteşti împotriva celorlalţi. Cei care se răzbună sau doresc să îşi incheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi.

Nu e bine să speli haine pentru că apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea rănilor. De asemenea, e o zi în care nu se munceşte. Oamenii care muncesc în ziua cand e cinstita Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi libera tot anul.

Sursă: telegrafonline.roRecente

Persoana toxica dependenta de drama  Sursa foto shutterstock 641808046 jpg
Interviu jpg
jobul viitorului jpg
Paralizie in somn jpg
Zambet jpg
Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg
Test jpg
print 3d  Shutterstock jpg
Ce spune despre tine culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1981034735 jpg