Vrăji de dragoste de Sf Andrei. 4 ritualuri care funcţionează

vrăji de dragoste de sf andrei jpeg

Se spune că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, în ajun de Sfântul Andrei, graniţa dintre lumea celor vii şi cea a spiritelor este foarte subţire, iar vrăjitoarele, strigoii, vârcolacii şi moroii umblă liberi pe pământ. Este momentul în care fetele caută să-şi afle ursitul şi să descopere ce le rezervă viitorul. Iată câteva dintre cele mai cunoscute vrăji de dragoste de Sf Andrei.

1. Vrăji de dragoste de Sf Andrei - Sufletul pereche îţi apare la geam

În folclorul românesc există credinţa că cel sortit va apărea la geam în această noapte. Pentru a vedea cine este,fetele nemăritate trebuie să fie singure în cameră înainte de miezul nopţii,cu lumina stinsă. Ele vor aprinde o lumânare în faţa geamului sau a unei oglinzi. Se spune că,pentru a-l chema pe cel iubit,este bine să-şi pieptene părul,iar dacă se concentrează,vor reuşi să-şi vadă alesul în oglindă,stând în spatele lor.

Citeşte şi:

Sfântul Andrei,ocrotitorul românilor

20 de poveţe al Sfântului Daniil Sihastrul

2. Ritualul „făcutului cu ulcica“

Pe lista cu vrăji de dragoste de Sf Andrei poate fi trecut şi un alt obicei al fetelor nemăritate: „făcutul cu ulcica“. Astfel,dacă unei fete îi place un băiat,dar sentimentele nu par împărtăşite,ea îl poate cuceri printr-un ritual străvechi. La miezul nopţii,ea aşază o ulcică nouă de lut la gura sobei. De acolo trebuie să ia trei cărbuni încinşi,pe care să-i aşeze pe dosul vasului. În timp ce întoarce uşor vasul cu gura în sus ea rosteşte numele celui iubit şi astfel el o va privi cu alţi ochi. Şi apa neîncepută poate fi folosită în vrăjile de dragoste. Într-un vas cu apă neîncepută (persoana care a scos-o din fântână nu trebuie să vorbească până când apa nu este folosită) se pune o verighetă a unei femei căsătorite. Dacă priveşte cu atenţie în vas,fata îi va putea zări chipul celui care-i este sortit.

3. Vrăji de dragoste de Sf Andrei - În trecut era folosită Turtuca de Andrei

În popor,se păstra tradiţia coacerii cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Andrei a unei turte din făină,apă şi multă sare. Înainte de a merge la culcare,fetele trebuiau să mănânce turta,iar noaptea cel care le astâmpăra în vis setea era cel de care trebuiau să-şi lege destinul în anul ce urma să vină.

Şi apa de la fântână putea să dezvăluie chipul viitorului soţ. Fetele de măritat mergeau în noapte de Sfântul Andrei cu lumânarea de la înviere la o fântână. Aprindeau lumânarea deasupra fântânii şi se rugau sfântului,cerându-i la sfârşit să le dezvăluie chipul sortitului. În acel moment,apa fântânii se tulbura,iar când se liniştea,fetele puteau zări cu cine urmau să se căsătorească.

În Polonia, se făceau următoarele vrăji de dragoste de Sf Andrei: fetele aruncau în această noapte un pantof peste umăr. Dacă pantoful cădea cu vârful spre uşă,fata urma să fie peţită în anul următor.

4. Grâu pentru un an îmbelşugat

De noaptea de Sfântul Andrei se leagă şi obiceiul pusului grâului la încolţit. Fiecare membru al familiei pune într-o farfurioară câte un bob de grâu. Deasupra se pune pământ şi se udă din când în când. În funcţie de cât de înalt este grâul în noaptea de Anul Nou,cel care l-a plantat va fi norocos în anul ce urmează.