Nirvana nu a avut succesori adevăraţi, pentru că muzica lor a devenit deosebită datorită tipului de spirit care nu poate fi replicat. Cu cât trece mai mult timp de la moartea lui Kurt Cobain, cu atât apar mai multe trupe care încearcă să obţină efectul muzicii celor de la Nirvana.

Recitalul live MTV „Unplugged in New York‟, înregistrat de Nirvana în aproximativ o oră, pe 18 noiembrie 1993, nu a fost niciodată menit să fie o afacere. A fost ultimul album al trupei şi a oferit fanilor una dintre cele mai incredibile interpretări ale lui Kurt Cobain, precum şi o prefigurare a morţii lui. În retrospectivă, spectacolul reflectă viaţa lui Cobain, complicată de probleme de sănătate mintală şi dependenţa de substanţe.

Grupul, prietenii lor şi producătorii MTV au vorbit pe larg despre concert. Chiar dacă atunci formaţia se destrăma, se distrau şi voiau să le ofere fanilor lor ceva special. După moartea lui Cobain, albumul a preluat tonul sumbru al unei înmormântări. Nimeni din Nirvana nu ştia că Cobain îşi va lua viaţa doar câteva luni mai târziu. Albumul „Unplugged in New York‟ al trupei Nirvana nu ar trebui considerat un album de adio al lui Kurt Cobain. Poveştile din spatele filmărilor oferă o imagine nouă spectacolului.

Kurt Cobain s-a simţit rău în timpul filmării

Într-un interviu din 2015, biograful lui Kurt Cobain, Charles R. Cross, a susţinut că artistul a fost foarte bolnav înainte de spectacol şi, în culise, simţea nevoia să se întindă pe o canapea. Cross a declarat că „cineva din MTV‟ a cumpărat benzodiazepine lui Cobain pentru a-i calma simptomele şi că „MTV pe banii proprii i-a procurat medicamente interzise, astfel încât el să poată urca pe scenă‟.

Toţi îşi făceau griji că toboşarul Dave Grohl va cânta prea tare