Ai primit răspuns pozitiv la COVID-19? Medicul Vasi Rădulescu îţi spune ce ai de făcut să te însănătoşeşti

2 shutterstock 1686705325 jpg jpeg

Răceala cu care te confrunţi este diferită de ce ştiai şi ai făcut un test pentru depistarea virusului? Dacă ai intrat în rândul celor pozitivi, primul lucru pe care îl ai de făcut este să îţi păstrezi calmul. Starea psihică are un impact important în vindecare, iar în cele mai multe cazuri vorbim despre forme uşoare şi medii ale bolii. Medicul Vasi Rădulescu explică pas cu pas ce ai de făcut încă de la primele semne, fie că vorbim despre o viroză sau chiar de COVID-19.

„Dacă ai simptome precum cefalee, oboseală, febră, tuse, nas înfundat, pierdere de gust şi miros – te rog să te gândeşti întâi la COVID‟, îndeamnă specialistul. Medicul Vasi Rădulescu a făcut pe pagina sa socială un ghid cu paşii care trebuie urmaţi atunci când suspectezi că te-ai infectat cu SARS-CoV-2:

„Te izolezi. Anunţi medicul de familie. Anunţi DSP. Te interesează mai ales să fii bine şi să nu dai virusul altcuiva. După confirmarea diagnosticului prin test (din cauza cazurilor multiple mai apar întârzieri până vine ambulanţa), ai nevoie de o conduită. Deci de informaţii clare.

Te interesează mai ales medicaţia. Medicul de familie îţi va spune ce să iei, dar aici este important să ştii că poţi face forme uşoare, medii sau severe. Cele mai frecvente sunt formele uşoare-medii. Da, te vei simţi oribil şi aici, dar ai răbdare. Iei paracetamol sau nurofen în caz de durere sau febră. Nu, nu prea ai nevoie de vitamine sau suplimente precum quercitin. Te relaxezi, te hidratezi BINE de tot, citeşti ceva, te uiţi la un film, te mobilizezi prin casă.

NU ai nevoie de antivirale, ivermectină sau alte terapii neaprobate. De cele mai multe ori NU ai nevoie de antibiotic. NU luaţi dexametazonă acasă (poate accentua simptomele).

Vei ţine aproape un pulsoximetru de deget şi vei măsura de câteva ori pe zi saturaţia. Valori peste 94%? Totul ok. Ai răbdare în continuare. Ai boli precum BPOC? Saturaţia atunci e bine să stea peste 88-89-90%‟.

Aşa previi atacurile de panică!

Medicul scrie în continuare că statusul psihic contează enorm pentru vindecare! „Te vei speria, vei face atacuri de panică, te vei gândi la ce e mai rău. Evident, vei genera un cerc vicios cumplit. Ai nevoie de mult calm‟, recomandă el.

„Simţi că respiri greu, iei saturaţia şi tot pică sub 94%? Nu trage de timp. Sună la 112. Dacă tragi de timp şi te duci cu Sa02 la 70%, e posibil ca plămânii să fie atât de afectaţi încât să nu mai poată fi recuperabili. Majoritatea formelor se vindecă fără probleme, cu tratarea simptomelor tipice. Nu există un tratament curativ, practic corpul scapă singur de virus.

 • Gustul şi mirosul e posibil să revină foarte greu.
 • Tusea e posibil să persiste câteva săptămâni.
 • Se termină izolarea de 14 zile. DSP va reveni cu apel şi cu tot ce trebuie. Se ţine legătura cu medicul de familie.
 • Tratamentul cazurilor care ajung în spital e altă poveste.
 • Nu te-ai vaccinat? Poţi face vaccinul ORICÂND după izolare.
 • Persoane vaccinate pot face boala, dar fac de regulă o formă mult mai uşoară, nu ajung în ATI. Singura prevenţie excelentă a formelor grave este vaccinarea. Persoanele care au şi booster făcut sunt extrem de bine protejate.

De reţinut!

- izolare;

- măsurare saturaţie oxigen;

- fără tratamente după ureche;

- cât mai mult calm;

- hidratare bună;

- alimentaţie bună (legume, fructe, proteine, tot ce trebuie);

- odihnă;

- legătură cu medicul de familie;

- la semne de agravare pulmonară -> 112.

@shutterstockRecente

relatie jpg
test, relatie, cuplu jpg
shutterstock 2014844981 jpg
woman 228178 1280 jpg
Cadou neinspirat jpg
Depresia post nuntă jpg
despartire jpg
Metoda de somn scandinava Sursa foto shutterstock 1720357990 jpg
 studiu, cupluri fericite, kilograme in plus jpg
La ce simptome sa te astepti dupa ce renunti la anticonceptionale Sursa foto shutterstock 174196151 jpg
narcisist jpg
cuplu jpg
Alimente care reaprind focul pasiunii in cuplu Sursa foto shutterstock 532780828 jpg
Top cinci cauze frecvente ale unui divort Sursa foto Pixabay png
Obiceiul secret al cuplurilor rezistente Sursa foto Pixabay jpg
dragoste jpg
toff ro@clickpentrufemei ro jpg
divort jpg
sarut jpg
probleme aparute in cuplu jpg