Alertă coronavirus: un sindrom rar descoperit la copii

1 shutterstock 1679705173 jpg jpeg

Mai mulţi copii din Marea Britanie au ajuns zilele acestea în spitale într-o stare extrem de gravă a sănătăţii. Medicii se tem că aceste simptome au legătură cu Covid-19. De altfel, toţi doctorii de familie din Regat au primit o alertă urgentă din partea autorităţilor britanice din domeniul sănătăţii să trimită urgent la spital copiii care prezintă astfel de simptome.

Covid-19 este extrem de rară la copii. De fapt, cei sub 18 ani sunt grupul de vârstă cel mai puţin afectat de noul coronavirus. Iar majoritatea cazurilor sunt uşoare, de multe ori asimptomatice. În Marea Britanie, din cele aproximativ 160.000 de cazuri de Covid-19, sistemul de sănătate a înregistrat mai puţin de 1% de infecţii severe la copii. În ultimele zile, însă, aproape 20 de copii de vârste diferite au ajuns la terapie intensivă din cauza noilor simptome. Au fost şi câteva cazuri în care copiii au testat negativ la noul coronavirus, dar medicii spun că este posibil ca testul să nu fi detectat virusul. Spitalele unde au fost internaţi nu au informat care este starea actuală a micilor pacienţi.

Citeşte şi: De ce COVID-19 ucide şi persoane tinere

Ce se întâmplă cu cei mici

În general, este vorba de inflamaţii multiple în organism, care crează reacţii asemănătoare gripei. Micii pacienţi par să sufere de sindromul şocului toxic, care include febră, tensiune arterială scăzută, erupţii cutanate şi dificultăţi de respiraţie. Pe lângă acestea sunt şi simptome gastrointestinale: dureri abdominale, vomă şi diaree. Iar la toate s-au adăugat inflamaţii ale inimii.

De asemenea, în aceste cazuri, medicii au raportat şi simptome similare bolii Kawasaki. Foarte rară şi posibil letală, afecţiunea este o vasculită (leziune vasculară inflamatorie) multisistemică acută febrilă, întâlnită în 80% din cazuri la copiii sub 5 ani. În lipsa tratamentului, la 25% dintre pacienţi pot apărea complicaţii cardiace.

Doctorii spun că toate acestea sunt semnele ce pot fi observate atunci când organismul devine copleşit în timp ce încearcă să combată o infecţie. În alerta trimisă medicilor de familie se menţionează faptul că există „o îngrijorare din ce în ce mai mare” că apare un sindrom inflamator legat de noul coronavirus la copii sau că poate exista o altă infecţie, încă neidentificată, legată de aceste cazuri. Simptome similare la copii de diferite vârste infectaţi cu Sars-Cov-2 au fost raportate şi în Italia şi în Spania.

Medicii pediatri spun, însă, că nu este cazul, deocamdată, ca părinţii să-şi facă griji pentru sănătatea celor mici. Dar, dacă aceştia par letargici, obosiţi, au probleme de respiraţie cât de mici, li se învineţesc buzele, vomită sau dau orice semn de boală, trebuie să meargă cât mai repede la doctor şi să insiste pentru un set complet de analize.Recente

Cuplu jpg
3 detalii esentiale la o prima intalnire Sursa foto shutterstock 101817463 jpg
De ce barbatii insurati cred ca alte femeile maritate sunt mai atractive Sursa foto shutterstock 1746423464 jpg
Secretele celor priceputi in dormitor Sursa foto shutterstock 2253401153 jpg
Mama, pe primul loc in topul prioritatilor lui Sursa foto shutterstock 1090333826 jpg
Cum ti ar putea imbunatati viata intima curatenia de primavara Sursa foto shutterstock 2119185203 jpg
Migdale jpg
femei care înșală Shutterstock jpg
Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg