Cadoul valoros pe care este bine să îl oferi copilului

Treburile zilnice şi serviciul ocupă mare parte a timpului multor părinţi, astfel că este posibil să neglijeze să acorde atenţia cuvenită copilului. Totuşi, încearcă să transformi minutele pe care le petreci cu fiul sau fiica ta în timp de calitate.
Sigur că darul preferat îl va bucura enorm pe copilul tău, dar el va avea mai mult de câştigat, pe termen lung, dacă îi oferi zilnic un cadou pentru care nu trebuie să plăteşti: timp de calitate petrecut alături de el. Nu trebuie să faci ceva special pentru a sta mai mult cu copilul: fii spontan! Este adevărat că, preocupat de îndatoririle zilnice, de serviciu şi de treburile casnice, s-ar putea să uiţi să mai comunici cu cel mai mic membru al familiei. Ştii cu adevărat ce îl (mai) preocupă sau ce dorinţe are? Este important să păstrezi o atitudine prietenoasă şi calmă, să laşi deoparte oboseala acumulată de-a lungul zilei, să nu strigi la el şi să nu îl alungi din preajma ta.
Psihologii atrag atenţia că, pe temen lung, lipsa comunicării îşi pune amprenta asupra personalităţii copilului. Un copil neglijat va învăţa de la televizor sau de la alte persoane cum să se poarte, să vorbească sau să acţioneze în diverse situaţii.
Vorbiţi mai mult
Când sunteţi împreună, învaţă să îl asculţi: aşa vei reuşi să îl înţelegi mai bine. Încurajându-l să spună tot ce are pe suflet, îl ajuţi să îşi exteriorizeze sentimentele. De exemplu, îl poţi îndemna să vorbească despre ceea ce a făcut în ziua respectivă. Este relaxant pentru copil să descopere în tine cel mai bun prieten, dar, în acelaşi timp, trebuie să ştii când să intervii pentru a-i ghida paşii către ceea ce este bine sau nu.
De-a ce ne jucăm azi?
Momentele de după cină, de pildă, pot fi potrivite pentru a petrece tot mai mult timp în compania juniorului. Acest timp poate fi valorificat pentru plimbări, privit la televizor (nu uita de calitatea programelor!) sau pentru redescoperirea plăcerii jocului. Nu trebuie să fie vorba despre jocuri complicate: de-a v-aţi ascunselea este un exemplu în acest sens. Îi poţi vorbi “pe limba lui“ desenând împreună cu el, luând parte la jocurile lui preferate, pictând sau confecţionând jucării. Toţi copiii adoră universul poveştilor, iar seara, înainte de culcare se poate transforma într-un “ritual“ pentru o astfel de activitate.
Sărbătorile sunt o altă ocazie pentru a petrece cât mai mult timp alături de copii. Poţi crea clipe speciale din activităţi precum împodobirea bradului de Crăciun sau vopsirea ouălor de Paşte. Sunt momente cu o încărcătură aparte, întipărite în memoria afectivă atât a ta, cât şi a copilului.