Dialogul Imago în cuplu, soluţia care întoarce o căsnicie din calea divorţului

1 shutterstock 316307606 jpg jpeg

Terapia rela┼úional─â Imago este o form─â de consiliere de cuplu care ├«i ajut─â pe cei din rela┼úii stabile s─â-┼či rezolve ne├«n┼úelegerile, s─â reduc─â conflictele ┼či s─â redescopere modalit─â┼úi de a comunica s─ân─âtos. Este o terapie care ne ajut─â s─â recunoa┼čtem modul ├«n care experien┼úele rela┼úionale din copil─ârie afecteaz─â felul ├«n care comunic─âm, ne comport─âm ┼či r─âspundem celorlal┼úi c├ónd devenim adul┼úi.

Dezvoltat─â de doctorii ├«n psihologie Harville Hendrix ┼či Helen LaKelly Hunt ├«n 1980, Terapia Rela┼úional─â Imago se concentreaz─â pe a transforma orice conflict ├«ntre cupluri ├«n oportunit─â┼úi de vindecare ┼či cre┼čtere. Cuv├óntul latin ÔÇ×imagoÔÇč ÔÇô care ├«nseamn─â ÔÇ×imagineÔÇč ÔÇô se refer─â la imaginea incon┼čtient─â a iubirii familiale. Exist─â frecvent o leg─âtur─â ├«ntre frustr─ârile din rela┼úiile cu adul┼úi ┼či experien┼úele din copil─âria timpurie. De exemplu, persoanele criticate frecvent ├«n copil─ârie vor fi probabil foarte sensibile la criticile partenerului lor. Iar sentimentele de abandon sau neglijare din copil─ârie vor fi resim┼úite adesea, ├«n via┼úa de adult, ├«ntr-o c─âs─âtorie sau o rela┼úie stabil─â.

Numeroase studii sus┼úin c─â majoritatea conflictelor dintr-o pereche sunt centrate doar ├«n procent de 10% pe o situa┼úie curent─â ┼či 90% au la baz─â r─âni emo┼úionale din trecut, care se reactiveaz─â ├«n prezent. Prin Terapia Rela┼úional─â Imago, cuplurile pot ├«nv─â┼úa s─â-┼či ├«n┼úeleag─â sentimentele ┼či r─ânile din copil─ârie mai empatic, lucru care le permite s─â se vindece pe ei ├«n┼či┼či ┼či rela┼úiile lor.

De ce este benefic conflictul?

Ceea ce trebuie s─â ├«n┼úelegem ┼či s─â accept─âm este c─â acest conflict trebuie s─â se ├«nt├ómple. Conflictul este un semn c─â psihicul ├«ncearc─â s─â supravie┼úuiasc─â, s─â-┼či satisfac─â nevoile ┼či s─â devin─â ├«ntreg. Divor┼úul nu rezolv─â neap─ârat problemele rela┼úiei. ├Äntr-adev─âr, sc─âp─âm de partenerii pe care-i consider─âm nepotrivi┼úi, dar ne p─âstr─âm problemele, transport├óndu-le ├«n urm─âtoarea rela┼úie. Folosind Dialogul Imago, pute┼úi restructura modul ├«n care vorbi┼úi unul cu cel─âlalt, astfel ├«nc├ót ceea ce v─â spune┼úi unul altuia s─â fie oglindit, validat ┼či empatizat de c─âtre cel─âlalt. Pute┼úi folosi Dialogul Imago pentru a v─â spune unul altuia totul despre copil─âria voastr─â, pentru a v─â exprima frustr─ârile ├«n mod clar ┼či pentru a articula exact ceea ce ave┼úi nevoie unul de la cel─âlalt pentru a v─â vindeca.

Validarea ┼či empatia gr─âbesc vindecarea

Ori de c├óte ori sunt implica┼úi doi oameni, exist─â ├«ntotdeauna dou─â realit─â┼úi. Aceste realit─â┼úi vor fi ├«ntotdeauna diferite ├«ntr-o m─âsur─â mai mare sau mai mic─â. Iar realitatea celeilalte persoane trebuie ├«n┼úeleas─â, acceptat─â, pre┼úuit─â ┼či nu judecat─â sau criticat─â. ├Än┼úeleg├ónd modul ├«n care experien┼úele ┼či sentimentele negative din copil─ârie se transfer─â ├«n rela┼úiile cu adul┼úi, po┼úi ├«n┼úelege mai bine reac┼úiile tale fa┼ú─â de partener ┼či viceversa ┼či po┼úi dezvolta abilit─â┼úile ┼či empatia necesare pentru a te schimba at├ót pe tine, c├ót ┼či rela┼úia ta.

Scopul Terapiei Imago este de a ajuta cuplurile s─â nu mai blameze, critice ┼či s─â reac┼úioneze negativ legat de partenerii lor ┼či, ├«n schimb, s─â devin─â mai ├«n┼úeleg─âtori ┼či mai empatici.

@shutterstock



Recente

cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg
sex shutterstock 547359445 ok jpg
ulei de nuca de cocos jpeg