Evită să alegi Moderna pentru doza booster înainte de a afla aceste detalii! Cui i se recomandă o jumătate de doză?

1 vaccine g54c558a59 1280 jpg jpeg

Circa 1.013.000 de români şi-au primit a treia doză de vaccin anti-COVID, dintre care puţin peste 63.300 au ales vaccinul Moderna, conform datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV). S-a autorizat schimbarea tipului de vaccin la doza de rapel, astfel încât beneficiarii eligibili ai oricăruia dintre cele 3 vaccinuri să poată alege pe care ar prefera să-l primească. Deşi nu se recomandă un anumit vaccin în detrimentul altuia, experţii au transmis un avertisment pentru cei care primesc boosterul Moderna.

Până la 7 noiembrie, ora 17.00, la nivel naţional s-au vaccinat cu cel puţin o doză peste 7.290.000 de persoane, din care peste 6,5 milioane cu schema completă. Pentru doza de rapel sau booster există recomandarea fermă de a se efectua numai cu vaccinuri pe bază de ARNm (Pfizer, Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puţin 6 luni.

CNCV  a atras atenţia că „începând din luna noiembrie 2021, persoanele care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu Moderna şi care vor opta pentru administarea dozei de rapel cu acelaşi tip de vaccin, vor primi o doză înjumătăţită (½ doză) din acest tip de vaccin. Persoanelor care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu un alt tip de produs (Pfizer, AstraZeneca sau Johnson&Johnson) şi care aleg administrarea dozei de rapel cu produsul Moderna, le va fi administrată o doză întreagă din acest tip de vaccin‟.

Oricine este eligibil şi se află la 6 luni de la a doua doză Moderna sau Pfizer poate primi un booster Moderna.  Spre deosebire de primele două doze primite anterior, cei care au optat în trecut pentru vaccinul Moderna vor primi o jumătate de doză, adică 50 de micrograme. Rapelul va proveni din aceleaşi flacoane în care vin dozele complete, deci se va extrage doar jumătate din cantitate pentru fiecare injectare.

La ce trebuie să fii atent dacă alegi Moderna şi pentru booster?

Virusologii atrag atenţia că ar trebui să te asiguri că primeşti jumătate de doză şi nu doza completă la booster dacă ai deja schema completă făcută cu vaccinul Moderna. Este vorba despre răspunsul imun pe care îl ai în cazul vaccinului Moderna. Datele arată că nu ai nevoie de doza completă pentru a treia doză.

Şi persoanele care au primit iniţial vaccinul Johnson & Johnson ar putea face un booster Moderna. Conform datelor unui studiu al Institutului de Sănătate din SUA şi al Institutului de Alergie şi Boli Infecţioase din SUA, obţinerea unui rapel cu Moderna după injectarea cu Johnson & Johnson creşte de 76 de ori nivelurile de anticorpi neutralizanţi în decurs de 15 zile, în timp ce un boosterul Pfizer sau Johnson & Johnson ridică aceste niveluri de 35 de ori, respectiv de 4 ori.

Citeşte şi:

„Să fac sau să nu fac vaccin?‟ Cea mai rostită întrebare la români are răspunsuri clare, semnate de medicul Vasi Rădulescu

William Schaffner, medic şi profesor de medicină la Universitatea Vanderbilt, SUA, a declarat: „Nu cred că efectele secundare vor fi mai mari dacă alegi vaccinul Moderna, cu doză completă, doar că nu este cel care este recomandat în prezent ca amplificator‟.

Anumite persoane au nevoie totuşi de o doză întreagă de vaccin Moderna

Există un grup pentru care se recomandă o doză întreagă de Moderna pentru booster. Este vorba despre persoanele imunodeprimate (imunocompromise), care sunt vulnerabile la infecţii. În SUA, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a autorizat persoanele din acest grup să primească un booster fie cu Pfizer, fie cu Moderna, pe baza oricărui vaccin primit iniţial.

A patra doză de vaccin se primeşte deja! Care este categoria de persoane care are prioritate

„Persoanele cu un sistem imunitar compromis moderat până la sever sunt deosebit de vulnerabile la COVID-19 şi s-ar putea să nu dezvolte acelaşi nivel de imunitate la serii de vaccinuri cu 2 doze în comparaţie cu persoanele care nu sunt imunodeprimate. Această doză suplimentară este menită să îmbunătăţească răspunsul persoanelor imunodeprimate la seria lor iniţială de vaccin‟, a subliniat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.Recente

cuplu certat jpeg
Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg