Încă un simptom Covid-19! Virusul îşi face apariţia şi prin piele

1 shutterstock 693857683 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă tocmai au dat publicităţii un nou studiu care confirmă că noul coronavirus atacă şi pielea. Cercetătorii englezi de la universitatea King's College London au urmărit evoluţia bolii Covid-19 la 336.000 de pacienţi din Marea Britanie. Pe lângă simptomele uzuale frecvente, mai nou, aceştia prezintă şi probleme dermatologice.

Este vorba de tre tipuri de trei tipuri de erupţii cutanate, cercetătorii cerând acum ca acestea să fie adăugate listei oficiale de simptome Covid-19. În Marea Britanie, ca în multe state europene, inclusiv în România, simptomele recunoscute ale noului coronavirus sunt: tusea, febra şi pierderea gustului şi/sau mirosului. La formele mai grave, la toate acestea se adaugă şi dificultăţi de respiraţie.

Cercetătorii au observat că 8,8% dintre persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus au fost afectate de erupţii cutanate asemănătoare cu urticaria. După studii şi mai aprofundate, experţii medicali au raportat că 17% dintre pacienţii cu Covid-19 au spus că problemele de piele au reprezentat primul simptom al bolii. Iar pentru una din cinci persoane (21%), erupţia cutanată a fost singurul simptom al infecţiei cu noul coronavirus.

"Multe infecţii virale pot afecta pielea, aşa că nu este surprinzător că vedem aceste erupţii în Covid-19", a declarat Dr. Veronique Bataille, liderul echipei de cercetare şi dermatolog consultant la spitalul Saint Thomas şi King's Collage din Londra, citată de Sky News.

Cele trei probleme dermatologice

Conform studiului, simptomele dermatologice cauzate de Covid-19 sunt de trei tipuri. Unul dintre ele este erupţia asemănătoare cu urticaria. Aceasta se manifestă prin apariţia bruscă a unor umflături ridicate pe piele, care apar şi dispar în doar câteva ore şi dau o senzaţie acută de mâncărime. Pot apărea pe oricare parte a corpului dar, de obicei, apar pe palme şi pe tălpi, cauzând şi umflarea buzelor şi a ploapelor ochilor. Acest tip de urticarie poate apărea chiar la începutul infecţiei cu noul coronavirus şi pot dura chiar şi după eliminarea virusului din organism.

Un alt tip de erupţie cutanată asociată cu Covid-19 este asemănătoare cu varicela. Şi aceasta se manifestă prin umflături roşii mici, cu mâncărime, care pot apărea oriunde pe corp, dar în special în zona coatelor şi genunchilor, precum şi pe mâini şi pe labele picioarelor. Este o erupţie care poate dura zile sau chiar săptămâni.

Al treilea tip de simptom dermatologic se referă la aşa-zisele "degete Covid". Sunt umflături roşiatice şi purpurii pe degetele de la mâini sau de la picioare, care pot fi dureroase, dar nu prezintă, de obicei, mâncărime. Este cea mai comună formă de erupţie cutanată la pacienţii cu Covid-19, afectând în special persoanele tinere. De obicei, apare mai târziu în evoluţia bolii.



Recente

casatorie jpg
Cearta in cuplu  Sursa foto shutterstock 1916667158 jpg
discuții în cuplu  foto   Shutterstock jpg
cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png