Învaţă să spui NU fără ca cei din jurul tău să se supere. Strategii pentru limite sănătoase

1 shutterstock 535408972 jpg jpeg

Sunt situaţii când ne lăsăm manipulate ori sabotate chiar de oamenii pe care îi iubim. E timpul să te prioritizezi şi să ţii cont de aceste modalităţi prin care poţi bloca atât oamenii toxici, cât şi pe cei care cred că ştiu ce e bine pentru tine, fără să îţi ceară părerea.

Dorinţa de a te conecta şi de a forma o legătură intimă cu o altă persoană este naturală, dar şi dorinţa de a te proteja (fizic şi emoţional) este la fel de naturală. Psihologic, ambele dorinţe sunt la fel de importante, iar oamenii sănătoşi găsesc un echilibru între nevoia lor de iubire şi de intimitate şi nevoia lor de auto-protectie. Învaţă să impui limite sănătos pentru a găsi calea de mijloc.

Este important şi când spui NU. Pentru asta, observă dacă te afli în următoarele situaţii:

Simţi că cineva vrea să profite de bunătatea ta

Dacă ai sentimentul că eşti folosită, doar întreabă-te: Cum mă face să mă simt iubitul meu? Cum mă fac părinţii mei să mă simt? Cum mă fac să mă simt prietenii? Toţi sau doar unii dintre ei îţi dau senzaţia că trec peste dorinţele tale, că nu te apreciază? Atunci ar fi bine să analizezi legăturile cu ei şi, dacă este cazul, să le impui limite.

Eşti deprimată, vulnerabilă

Există multe cauze ale depresiei şi anxietăţii. Una este legată de stresul provocat de relaţii. Tocmai limitele slabe sunt cauza principală a stresului relaţional. De cele mai multe ori, în cuplu, o persoană se simte în mod constant folosită şi subapreciată, iar cealaltă se foloseşte de alţii în mod consecvent şi nu aude nevoile lor. Relaţionările între oamenii de acest gen sunt dificile, iar asta se întâmplă pentru că nici unii, nici alţii nu au limite – comportamentul despre care este vorba este construit în familii disfuncţionale –, însă în viaţa de adult trebuie să faci eforturi să impui limite. Trebuie să spui NU când simţi să o faci, fără să te învinovăţeşti şi să crezi că cei din jur vor fi dezamăgiţi de tine. Impresia aceasta este doar o iluzie, una care în timp duce la oboseală şi, mai rău, la depresie.

@shutterstock