Cupa menstruală poate fi folosită ca metodă de contracepţie? De ce nu este compatibilă cu steriletul?

1 cupa menstruala pixabay jpg jpeg

O inova┼úie care ajut─â mult─â femei din lume, cupa menstrual─â, c├ó┼čtig─â popularitate datorit─â confortului pe care-l ofer─â unora dintre ele. Din cauza asem─ân─ârii acesteia cu o diafragm─â, a ap─ârut ├«ntrebarea dac─â poate fi folosit─â ca form─â de contracep┼úie.

Cupele menstruale, potrivit Clinicii Cleveland, sunt flexibile, din silicon ┼či se plaseaz─â ├«n interiorul vaginului, unde colecteaz─â s├óngele menstrual. Odat─â ce cupa se umple sau pare c─â ├«ncepe s─â curg─â, trebuie scoas─â, cur─â┼úat─â ┼či pus─â la loc. Acestea au avantajul de a elimina costurile ┼či de┼čeurile pe care le genereaz─â tampoanele ┼či absorbantele, astfel ├«nc├ót sunt util pentru mediu ┼či nu sunt costisitoare. Chiar dac─â sunt similare ca design cu diafragmele, cupele menstruale n-ar trebui s─â fie folosite niciodat─â ca metod─â de contracep┼úie. Sunt sigure de utilizat ├«n timpul unui contact sexual, dar ar trebui utilizate metode special concepute pentru prevenirea unei sarcini.

De ce ar fi mai util─â o diafragm─â?

Spre deosebire de cupa menstrual─â, diafragma este o cup─â flexibil─â care acoper─â colul uterin ┼či care este eficient─â numai atunci c├ónd este utilizat─â ├«mpreun─â cu un spermicid, care ├«mpiedic─â sperma s─â ├«nainteze spre ovul. Aceasta are ├«ntre 88 ┼či 94% eficien┼ú─â ├«n prevenirea unei sarcini, a┼ča c─â o cup─â menstrual─â, care nu este conceput─â ├«n scop contraceptiv, este cu siguran┼ú─â mai pu┼úin eficient─â. Dac─â evi┼úi s─â r─âm├ói ├«ns─ârcinat─â, caut─â metode mai sigure ┼či mai eficiente dec├ót abord─âri nesigure ┼či netestate. Este mai bine s─â la┼či inova┼úiile ├«n seama oamenilor de ┼čtiin┼ú─â.

Cupa menstruală, perfectă doar pentru zilele de sângerare

Are dimensiunea unui pahar de shot ┼či acoper─â canalul vaginal. Cupa menstrual─â este special conceput─â pentru a colecta aproximativ 30 ml de lichid menstrual. Probabil, va fi nevoie s-o gole┼čti de doar 2-3 ori pe zi. Dup─â ani de folosit tampoane ┼či absorbante incomode, simplitatea unei cupe menstruale ┼úi se p─ârea poate uluitoare. Desigur, este pu┼úin dificil s─â deprinzi metoda de introducere ┼či scoatere, dar dup─â c├óteva utiliz─âri devine obi┼čnuin┼ú─â. ├Ä┼úi permite s─â mergi la ├«not, pe bicicleta, la sal─â, f─âr─â s─â-┼úi faci griji cu privire la scurgeri sau la schimbarea tamponului.

Atenţie! Este posibil să afecteze poziţia steriletului

Dac─â vrei s─â ├«ncerci o cup─â menstrual─â, trebuie s─â ┼čtii c─â aceasta poate dizloca steriletului. Cupele menstruale nu sunt singurul motiv pentru care steriletul poate fi mi┼čcat din loc sau chiar expulzat din colul uterin, ci ┼či fibroamele uterine, un uter ├«nclinat, anomaliile de la nivelul colului uterin ┼či traumatismele colului uterin sau ale vaginului.

Cercetările sugerează că afectarea poziţiei unui sterilet prin folosirea cupei menstruale este mai comună decât ne dăm seama. Femeile care au folosit o cupă menstruală au un risc de patru ori mai mare de deplasare a steriletului, conform unui studiu din 2020. Cercetătorii au descoperit că, după doi ani, aproximativ 17% din utilizatoarele de cupe menstruale au eliminat steriletul, în comparaţie cu 5% din femeile care nu le-au folosit nici măcar o dată.

Printre simptomele deplas─ârii sau expulz─ârii steriletului se num─âr─â: durerea  vaginal─â ascu┼úit─â sau surd─â, crampele abdominale, s├óngerarea neobi┼čnuit─â, senza┼úia c─â exist─â ceva ├«n interiorul vaginului.Recente

cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg
sex shutterstock 547359445 ok jpg
ulei de nuca de cocos jpeg