De ce multe femei nu au orgasm. Disfuncţia orgasmică afectează 1 din 3 femei!

1 shutterstock 1034151022 jpg jpeg

Dacă ar fi să credem totul din filme şi cărţi, ar însemna că toate femeile ating punctul culminant în câteva minute, atunci când au relaţii sexuale şi, uneori, simultan cu partenerii lor. Cercetările arată însă că acesta este doar un scenariu romantic, realizat pentru televiziune şi este departe de realitate.

Adevărul este că până la 50% din femei nu au orgasm în timp ce fac sex. De fapt, este posibil ca unele să nu fi avut niciodată orgasm în viaţa lor, iar unele au avut la un moment dat; ulterior, nu au mai putut ajunge în acea stare de extaz. Dacă nu poţi atinge climaxul chiar şi cu suficientă stimulare sexuală, să ştii că de vină poate fi disfuncţia orgasmică.

Ce este disfuncţia orgasmică?

Afecţiune prin care este dificil să ajungi la orgasm chiar şi atunci când există stimuli. Disfuncţia orgasmică – cunoscută şi sub numele de anorgasmie sau tulburare orgasmică feminină - este cea mai frecvent întâlnită tulburare sexuală la femei.

De fapt, afectează chiar şi una din trei femei. Aproximativ 10% până la 15% dintre femei nu au avut niciodată orgasm.

Factori care pot împiedica să ajungi pe culmile plăcerii

Determinarea cauzei de bază a disfuncţiei orgasmice poate fi dificilă. S-ar putea datora unor factori fiziologici, dar la fel de bine pot fi de vină factori de natură emoţională sau psihologică.

1. Lipseşte preludiul sau este incomplet

Stimularea clitoriană este adesea veriga lipsă în realizarea unui orgasm. Femeile au nevoie de preludiu. Acesta poate include dezbrăcarea, îmbrăţişarea, mângâierea, sărutarea în toate locuri erogene. Pentru a ajunge la o stare de excitare completă, multe femei au nevoie de stimulare prelungită, care poate fi realizată cu preludii complexe. Corpul fiecărei femei este diferit, iar cerinţele variază. Autoexplorarea sau masturbarea ajută, de asemenea, la descoperirea corpului şi la modul de realizare a orgasmului.

2. Îţi lipseşte încrederea în sine

Complexele fizice împiedică atingerea climaxului. Multe femei tind să dezvolte sentimente interiorizate de ruşine, atunci când vine vorba despre corpul lor. Aceste complexe pot apărea ca voci interioare critice, care le distrag atenţia în timp ce fac sex. Astfel, creşterea naturală a excitării sexuale se întrerupe cu gânduri precum „Poate să-mi vadă celulita?” sau „Sânii mei sunt prea mici?”. Gândurile negative fac dificilă atingerea entuziasmului necesar pentru a atinge un orgasm.

3. Nu ai încredere deplină în partener

Unele femei nu pot obţine un orgasm, deoarece nu au încredere completă în partenerii lor. Fără încredere, este aproape imposibil să te laşi dusă de val şi să te bucuri de dragoste. Sexul este o acţiune intimă, iar orgasmul este cu atât mai mult. Dacă te simţi încordată în timp ce te angajezi într-o activitate sexuală, poate fi un semn al corpului tău că nu este pregătit pentru un orgasm cu acea persoană. Este posibil să dureze mai mult timp pentru a cunoaşte şi a avea încredere într-un partener, înainte de a-ţi permite să te bucuri de sex cu ei.

4. Ai o experienţă sexuală traumatică anterioară

Una din patru femei a suferit abuzuri sexuale la un moment dat în viaţă. Experienţele sexuale negative din trecut tind să afecteze oamenii mult timp după ce au fost experimentate. Acestea pot declanşa amintiri nedorite şi, de multe ori, sexul devine sursă de vinovăţie şi provoacă şi suferinţă emoţională. Acesta ar putea fi blocajul mental care te împiedică să obţii un orgasm.

@shutterstock