Se poate răspândi coronavirusul prin apa de la piscină?

1 shutterstock 1700075902 jpg jpeg

Din cauza pandemiei de coronavirus, vara aceasta va arăta cu totul altfel. Încă nu ştim cum şi unde vor fi vacanţele, dar o întrebare se ridică încă de acum: cât de sigur este să intri în piscină?

Fie că preferi să te relaxezi la o piscină din oraşul tău într-o zi toridă de weekend, fie că preferi o vacanţă all inclusive în care să leneveşti, de asemenea, la piscină, în această vară trebuie să fii mult mai precaut.

Până acum nu a apărut nicio dovadă care să sugereze că poţi contacta coronavirusul în picine, bazine de înot sau parcuri acvatice, însă experţii au la dispoziţie prea puţine date şi nu se ştie dacă, odată cu venirea verii, răspândirea virusului va fi încetinită. Unii experţi au presupus, la începutul pandemiei că noul coronavirus nu ar rezista în lunile calde de vară, aşa cum se întâmplă cu virusul gripal, spre exemplu, însă realitatea a demonstrat că lucurile nu stau chiar aşa. Temperaturile ridicate nu ucid virusul, iar boala se poate răspândi şi în climate mai calde şi umede.

Aşa că păstrarea distanţei de 1,5-2 metri este în continuare recomandată atât pe uscat, cât şi în apă, iar oamenii ar trebuie să respecte aceste reguli chiar şi atunci când se  află la o piscină, plajă, lac sau alte zone de agrement.

Excepţie de la această regulă ar trebui să facă doar cazurile în care intervine un salvamar sau personal calificat pentru a acorda primul ajutor. Totodată, cantitatea de clor din piscine ar trebui adaptată astfel încât să anihileze virusul.

Dacă te afli la piscină, nu împărţi cu alte persoane obiecte personale precum plută, ochelari de înot, cască, echipament de snorkeling etc. Măştile de protecţie sunt, de asemenea, recomandate în anumite zone ale piscinei, evident nu în apă, căci purtarea lor ar face imposibil înotul.

Pe măsură ce măsurile de relaxare sunt aplicate treptat, în toată lumea, şi aceste reguli vor fi definitivate, în curând, atât în România, cât şi în străinătate. Aşa că va relaxarea la piscină va fi din nou posibilă, atâta timp cât e făcută inteligent.

FOTO Shutterstock