Cum eviţi certurile de la bani

1 56553 original jpg jpeg

Indiferent cât de uniţi sunteţi, problemele financiare nu ocolesc pe nimeni. Important este să găsiţi cea mai bună modalitate de a le discuta, dar şi de a le rezolva împreună. Soluţii există, numai să doriţi să le puneţi în practică.

Vorbeşte cu el

În multe cupluri problema banilor este una reală,mai ales în situaţia în care numai unul dintre parteneri are un loc de muncă. Nu uita că micile neînţelegeri se pot transforma treptat în adevărate dispute verbale,de aceea este bine să găseşti momentul oportun (e de preferat să fiţi cât mai calmi) în care să discutaţi şi să încercaţi să rezolvaţi problemele financiare. Stabiliţi împreună care sunt cele mai mari cheltuieli,dar şi care sunt cele mai bune modalităţi prin care puteţi economisi bani. Important este să puneţi în ordine priorităţile (ratele,plata facturilor).

Stabiliţi împreună cheltuielile lunare

Rare sunt situaţiile în care ambii parteneri reuşesc să facă economie când vine vorba de partea financiară. De multe ori unul dintre ei cunoaşte bine regula economisirii banilor,în timp ce celălalt mai închide ochii când vine vorba de micile cadouri pentru răsfăţul propriu şi nu numai. Ca să nu daţi vina mereu unul pe celălalt,cel mai bine este să stabiliţi un buget lunar. „E bine să planificaţi <<intrările>>şi <<ieşirile>>financiare la început de lună,ca la jumătatea ei să monitorizaţi cheltuielile şi să ajustaţi situaţia banilor“,explică Livia Căciuloiu,psiholog la Centrul PsihoMedeor din Bucureşti.

Libertatea financiară,esenţială pentru relaţie

Când vine vorba de banii la comun un lucru este sigur – ambii parteneri au nevoie pentru bine relaţiei deo anumită libertate financiară. Încercaţi să vă planificaţi o sumă egală (indiferent cât este de mică) destinată cheltuielilor strict personale. Atâta timp cât unul dintre voi trebuie să-i dea socoteală mai mereu celuilalt,tensiunile din cuplu nu vor dispărea. Chiar dacă fiecare are dreptul la propriile cheltuieli,pentru cele mari este bine să vă consultaţi. „Dacă doreşti să cumperi un lucru mai scump sau să îi faci un cadou mult dorit partenerului,verifică dacă el este de acord cu această investiţie. Doar aşa poţi evita unele reacţii nedorite din partea lui“,spune psihologul Livia Crăciunoiu.

Citeşte şi:

Cum gestionezi banii într-o relaţie

Ţineţi banii la comun?

Cât de importanţi sunt banii?

Pentru că fiecare persoană este diferită,o bună modalitate de a evita certurile de la bani este să discutaţi şi să clarificaţi împreună ce anume reprezintă ei pentru fiecare din voi. „Unele persoane se simt în siguranţă dacă au bani,altele se simt împlinite,independente,valoroase şi utile familiei sau societăţii sau chiar iubite mai mult de cei din jur. Realizând ce nevoie urmărim să împlinim cu ajutorul banilor putem găsi soluţii pentru evitarea conflictelor în cuplu“,explică specialistul. Nu uita că sinceritatea şi comunicarea continuă este esenţială atât pentru tine,cât şi pentru el,dar mai ales pentru binele relaţiei voastre. 

Caseta specialistului--Livia Căciuloiu,psiholog PsihoMedeor

livia.caciuloiu@psihomedeor.ro

Felul în care sunt gestionate finanţele în cuplu reprezintă de multe ori un motiv de tensiune şi discuţie. Chiar dacă pe termen lung ambii parteneri au un scop comun-să economisească sau să facă o investiţie-se poate întâmpla ca o simplă cheltuială să provoace o avalanşă de emoţii negative. Pentru a soluţiona în cuplu discuţiile legate de bani,porniţi cu o atitudine deschisă spre comunicare. Nu uitaţi că fiecare partener are un punct de vedere construit din experienţa sa de viaţă care nu poate fi negată,iar înţelegerea semnificaţiei banilor pentru fiecare în parte este esenţială.



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg