Divorţul se poate preveni! Comunicarea este cheia

1 67313 original jpg jpeg

Ştiai că, după ultimele date statistice, durata medie a unei căsătorii în România este de 13 ani? Şi că, în ultima perioadă, cei care se hotărăsc să facă acest pas au vârste cuprinse între 35 şi 39 de ani?

Ce se întâmplă la această vârstă şi cum poate fi evitat un divorţ dureros? Psihoterapeutul Anca Kosina spune că terapia de cuplu poate salva relaţia.

În orice cuplu apar discuţii,certuri,dar când din acestea nu mai poţi scoate nimic bun,e clar că lucrurile s-au cronicizat şi doar separarea este o soluţie viabilă. Specialistul este de altă părere. „Într-o relaţie,ambii parteneri trebuie să facă faţă,în timp,anumitor schimbări-orice legătură este dinamică,evoluează,se transformă! De exemplu,pentru a face o prăjitură se urmează o reţetă,în care se pun o listă de ingrediente,în anumite proporţii,iar rezultatul este în consecinţă. Dacă vrem alt gust sau altă aromă trebuie să modificăm reţeta iniţială-fie schimbăm ingredientele,fie cantităţile şi astfel rezultă o altă prăjitură,diferită de cea iniţială. La fel se întâmplă şi într-o relaţie. Făcând aceleaşi lucruri vom ajunge la acelaşi rezultat. Dacă vrem să schimbăm rezultatul,atunci trebuie să modificăm aportul nostru în relaţie!“,explică specialistul.

Cauzele care afectează comunicarea dintre parteneri

Comunicare în cuplu poate intra în impas din diverse motive,de exemplu,când se activează orgolii,traume anterioare,temeri sau şabloane educaţionale diferite. O altă situaţie este dată de comoditatea unuia şi supraresponsabilizarea celuilalt,care duce la oboseală şi frustrări.

Poate cea mai importantă cauză este gelozia. Aceasta este,de fapt,o frică şi în acest caz ar trebui identificate cauzele mai profunde ale acestei frici. Când apare infidelitatea unuia dintre parteneri,lucrurile se complică. Este vorba despre un eveniment sau un întreg proces?

Ce anume pare să fi provocat totul-a existat un factor intern sau extern,care a determinat anumite acţiuni,o anumită motivaţie? Care ar putea fi consecinţele şi ce preţ este pregătit fiecare să plătească,acum sau pe termen lung?

Terapia de cuplu ajută partenerii să se elibereze de frustrări

Când într-o relaţie partenerii nu mai pot face nimic pentru a o salva,este posibil ca ajutorul unui mediator să fie de bun augur. „O terapie de cuplu nu îşi propune nici să împace,nici să despartă. Se pleacă de la premiza că,atunci când partenerii vin la terapie,există deja un blocaj de comunicare în cuplu. Scopul terapiei este de a ajuta fiecare partener să conştientizeze ce se întâmplă în prezent,cum s-a ajuns în acest impas şi ce se poate face. Este nevoie însă de sinceritate şi dorinţă autentică de schimbare,din partea ambilor parteneri“,adaugă psiholog Anca Kosina.

Specialistul dă câteva exemple concrete din timpul şedinţei de terapie. Sunt situaţii când un cuplu vine la terapie,iar unul din parteneri spune „vreau ca relaţia să fie mai bună,dar să se schimbe el/ ea“ sau „îmi doresc să fac schimbări,dar nu acum!“.

Există şi cazul când se manifestă o ambivalenţă-pe de-o parte se spune că se doreşte o schimbare,dar pe de altă parte se refuză orice acţiune ce ar putea provoca schimbarea (întârzierea sau amânarea şedinţelor de terapie,argumente sau justificări pentru lipsa deciziilor,se caută vinovaţi în afară etc).

Poate apărea dorinţa de abandon

Acestea sunt momente delicate ale terapiei,în care de multe ori apare dorinţa de abandon,pentru că se ating de fapt subiecte grele,rigidităţi raţionale,tipare educaţionale sau pur şi simplu din comoditate. Este nevoie de perseverenţă,iar aici se vede dorinţa autentică de a salva sau îmbunătăţi relaţia.

 „În concluzie,în urma unei terapii de cuplu,vor putea fi clarificate anumite aspecte,se vor putea conştientiza cauze profunde ale unor  blocaje,se pot pune în mişcare pârghii acţionale şi resurse poate neconştientizate sau uitate. Ce anume se va întâmpla în timpul terapiei şi la final este însă decizia fiecărui partener. Deciziile aparţin în totalitate celor doi parteneri!“,spune psihologul Anca Kosina,psiholog şi psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita,Bucureşti.

eba2684f5371f7e13c7aac66f8869690 jpg jpeg


Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg