Şi cearta e bună la ceva!

1 76616 original jpg jpeg

Certurile sunt inevitabile în familie: ba cu partenerul, ba cu mama, ba cu soacra, ba cu ăia micii... Iar schimburile acide de replici nu pot fi evitate nici la locul de muncă. Dacă simţi că sfada te seacă la inimă, află că şi conflictele au avantajele lor. 

Gâlceava maturizează cuplurile

Neînţelegerile din familie care se repetă – nimic mai agasant. Iar când gâlceava are loc între parteneri, mai ales între cei tineri, creşte pericolul ca asta să ducă la destrămarea cuplului. În ciuda acestor riscuri, psihologii susţin că, dacă partenerii trag învăţăminte folositoare din conflictele lor, acestea au şi un rol pozitiv. În primul rând, părţile învaţă să empatizeze, să se pună şi în pielea celuilalt. În al doilea rând, chiar dacă nu ajung la un punct comun, iubiţii se pot totuşi accepta aşa cum sunt. Iar asta înseamnă maturitate.

Prilej de autocunoaştere

Chiar şi discuţiile aprinse cu soacra, să zicem, sau cu noua colegă de la muncă sunt utile: te ajută să îţi cunoşti mai bine interlocutorul. Afli ce-i place şi ce nu, ce îl enervează şi ce îl calmează. Cearta te obligă să ţii cont de toate aceste lucruri - şi te forţează să te temperezi, dacă nu vrei ca micuţii tăi să asiste la schimburi otrăvite de replici între mami şi buni sau dacă vrei să eviţi să ţi se pună eticheta „rea de gură“, la locul de muncă. Disputa este şi un prilej de autocunoaştere, fiindcă interlocutorul tău funcţionează întotdeauna ca o oglindă. Una în care se răsfrânge personalitatea ta, cu bune şi cu rele.

Manual de negociere 

Nicio şcoală de diplomaţie nu te învaţă ceea ce poţi învăţa dintr-o ceartă: anume, să argumentezi, fără a-l jigni pe celălalt, pentru a-ţi face cunoscut punctul de vedere. Atenţie, a-l face cunoscut, nu a-l impune cu forţa! Micile discuţii în contradictoriu cu copilul sunt o excelentă şcoală a negocierii. Găsiţi împreună o cale de mijloc pentru a aplana conflictul, în favoarea ambelor părţi. Micuţul tău vrea la calculator, iar tu îţi doreşti să-şi termine temele? Negociaţi: odorul poate sta 2 ore în faţa ecranului doar după ce şi-a terminat compunerea la română.

Opusul indiferenţei 

Să nu crezi că absenţa certurilor indică armonia. Uneori, e mai bine pentru toată lumea ca nemulţumirile să fie exprimate deschis, în loc să fie reprimate, generând frustrări şi gânduri negre de răzbunare. Gâlceava este opusul indiferenţei şi, de obicei, apare în urma unei dezamăgiri sau a unei neîmpliniri. În familie, în cuplu, la serviciu, în societate, certurile permit să se spună lucrurilor pe nume şi, cu un pic de efort, să se ajungă la o soluţie acceptată de ambele părţi. Cu condiţia, desigur, ca toată lumea să-şi dorească asta.

Sursa foto: huffingtonpost.co.uk



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg