Un tratament antiviral pentru COVID-19 ar putea fi aprobat în curând. Studiile clinice indică o reducere cu 50% a riscului de spitalizare

1 shutterstock 1682572513 jpg jpeg

├Än prezent, sunt analizate mai multe tratamente antivirale orale. O companie farmaceutic─â german─â va solicita autorizarea de urgen┼ú─â pentru utilizarea unui antiviral dup─â ce un studiu clinic a ar─âtat c─â acesta a redus cu 50% riscul de spitalizare ┼či deces ca urmare a infect─ârii cu SARS-CoV-2.

Mai multe tratamente antivirale orale pentru COVID-19 sunt ├«n lucru, dar unul dintre acestea ar putea fi disponibil ├«n cur├ónd. Cercet─âtorii sunt optimi┼čti ┼či sus┼úin c─â medicamentul numit Molnupiravir va oferi tuturor un mod u┼čor ┼či accesibil de a trata simptomele bolii COVID-19.  Acesta tratament ar putea fi administrat la fel de u┼čor ca oricare altul. Companiile farmaceutice Merck ┼či Ridgeback Biotherapeutics inten┼úioneaz─â s─â solicite autoriza┼úia de utilizare de urgen┼ú─â pentru medicamentul Molnupiravir dup─â ce studiile clinice au ar─âtat c─â este eficace.

Reprezentan┼úii companiei Merck a declarat c─â s-a observat o reducere a riscului de spitalizare sau deces din cauza COVID-19 cu 50% pentru participan┼úii la studiu cu simptome u┼čoare ┼či moderate care au luat medicamentul, comparativ cu participan┼úii c─ârora li s-a administrat placebo.

ÔÇ×Cu aceste rezultate conving─âtoare, suntem optimi┼čti c─â medicamentul poate deveni parte a efortului global de combatere a pandemieiÔÇč, a declarat Robert M. Davis, CEO ┼či pre┼čedinte al Merck.

La auzul acestor ve┼čti, guvernul australian a precomandat deja 300.000 de tratamente orale antivirale experimentale Molnupiravir. Medicamentul nu este ├«nc─â disponibil pentru a fi eliberat ├«n farmacii, deoarece nu a primit aprobarea autorit─â┼úii de reglementare a medicamentelor din Australia. Dac─â va fi aprobat, poate fi utilizat ├«n comunitate pentru a proteja pacien┼úii cu simptome u┼čoare ┼či medii s─â dezvolte forme severe.

Cum acţionează medicamentul Molnupiravir?

Medicamentul a fost creat ini┼úial pentru a combate gripa, dar este, de asemenea, eficient ├«n reducerea num─ârului de decese ┼či spitaliz─âri cauzate de boala COVID-19. Este un antiviral experimental care ac┼úioneaz─â ├«mpotriva unei game de virusuri respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2.

ÔÇ×Molnupiravir este un antiviral conceput ini┼úial pentru a fi un spectru larg ├«mpotriva multor virusuri, prin inhibarea replic─ârii virale. Molnupiravir inhib─â replicarea SARS-CoV-2, agentul care provoac─â COVID-19, a┼ča c─â a fost testat ├«ntr-un studiu care a ar─âtat c─â timpul p├ón─â la eliminarea ARN-ului viral a sc─âzut ┼či a fost eficient ├«n cazul a 92% din participan┼úi care au primit 800 mg Molnupiravir de 2ori pe ziÔÇč, a spus Monica Gandhi, profesor de medicin─â la Universitatea din California, San Francisco, care a explicat rezultatele studiilor clinice ┼či importan┼úa acestora.

Cite┼čte ┼či:

Simptomele bolii COVID-19 apar, de obicei, ├«n aceast─â ordine. Semnele pe care s─â le urm─âre┼čti!

Molnupiravir ac┼úioneaz─â prin stoparea replic─ârii virusului. Face acest lucru imit├ónd doi compu┼či naturali numi┼úi citidin─â ┼či uridin─â, care sunt necesari pentru a produce ARN. C├ónd organismul ├«ncearc─â s─â reproduc─â virusul, acesta ├«ncorporeaz─â Molnupiravir ├«n structura ARN ├«n loc de versiuni de citidin─â ┼či uridin─â. Rezultatul este acumularea de muta┼úii ├«n ARN-ul virusului care apoi ├«l ├«mpiedic─â s─â provoace boli.

Acest tip de tehnologie nu este nouă. De fapt, în chimioterapie, se prescriu de peste 50 de ani medicamente care imită ARN-ul. Un medicament, numit Fluorouracil, acţionează prin prevenirea producţiei de ADN în interiorul celulelor canceroase prin imitarea ingredientului din ADN numit timină.

S-a dovedit eficient ├«n formele u┼čoare ┼či medii, cu pu┼úine reac┼úii adverse

Recent, compania farmaceutică germană Merck a anunţat rezultatele intermediare ale unui studiu clinic de faza 3 pentru medicamentul experimental Molnupiravir.

Compania a constatat c─â medicamentul a redus semnificativ riscul de spitalizare sau deces la pacien┼úii care au luat medicamentul ├«n timp ce aveau forme u┼čoare ┼či medii de COVID-19.

ÔÇ×Molnupiravir a fost testat cu ajutorul unor pacien┼úi ambulatori cu forme u┼čoare ┼či medii de COVID-19 care au avut cel pu┼úin un factor de risc pentru a se confrunta cu o form─â sever─â, pentru a vedea dac─â medicamentul previne spitalizarea sau decesul. La analiza intermediar─â a studiului, 775 participan┼úi din 1.500 ├«nscri┼či au fost elibera┼úi ast─âziÔÇŁ, a ad─âugat medicul Monica Gandhi. ÔÇ×Analiza intermediar─â a studiului a ar─âtat c─â medicamentul a redus riscul de spitalizare sau deces cu 50%. P├ón─â ├«n ziua 29, nu au fost raportate decese la pacien┼úii care au primit Molnupiravir, comparativ cu 8 decese la pacien┼úii care au primit placeboÔÇč,a conchis Gandhi.

Studiul clinic a demonstrat eficacitatea medicamentului ┼či a fost de asemenea capabil s─â demonstreze c─â Molnupiravir este sigur. Rata efectelor secundare a fost aproape aceea┼či at├ót ├«n grupurile care au luat medicamentul, c├ót ┼či ├«n cele c─ârora li s-a dau un placebo. Studiile clinice anterioare au constatat c─â nu exist─â efecte secundare grave. Cele mai frecvente reac┼úii adverse au fost durerea de cap ┼či diareea.

Trebuie s─â a┼čtept─âm ca datele complete s─â fie publicate ┼či verificate pentru a fi pe deplin ├«ncrez─âtori ├«n medicament. Dar rezultatele par s─â indice c─â poate fi util pentru tratamentul precoce al bolii COVID-19 pentru a preveni dezvoltarea formelor grave ┼či a spitaliz─ârii.

Cum va fi folosit?

Tratamentul va putea fi administrat pe cale oral─â, ├«n timp ce bolnavii se afl─â izola┼úi la domiciliu, dup─â ce primesc o re┼úet─â de la medicul lor. Va presupune luarea a 200 miligrame pe zi, timp de 5 zile, 4 capsule diminea┼úa ┼či 4 dup─â-amiaza. Un pacient poate alege dac─â dore┼čte s─â ia medicamentul cu sau f─âr─â alimente, deoarece nu pare s─â afecteze eficacitatea medicamentului.

Tratamentul ar putea veni în completarea vaccinării

Un medicament antiviral, Remdesivir, a fost utilizat ca tratament COVID-19, dar este destinat pacienţilor spitalizaţi cu forme severe de boală, în timp ce noile antivirale ar putea fi eliberate în farmacii.

ÔÇ×Aceste medicamente au poten┼úialul de a juca un rol semnificativ ├«n stoparea pandemiei COVID-19. O pilul─â ar avea ca scop inhibarea replic─ârii virusului p├ón─â la punctul ├«n care ap─ârarea natural─â a corpului ├«l poate combate ├«n mod eficient, reduc├ónd severitatea infec┼úieiÔÇč, a spus dr. Kelly McKee Jr., coordonatorul echipei care a realizat studiul clinic Revive Therapeutics FDA pentru bucilamin─â, un agent antireumatic testat ca tratament oral contra COVID-19.

Interviu. Medicul Octavian Jurma: ÔÇ×Se contureaz─â cel mai grav val pandemic din Rom├óniaÔÇč

Astfel de medicamente sunt o m─âsur─â important─â care vine ├«n completarea vaccin─ârii ┼či a metodelor de protec┼úie (m─â┼čtile, distan┼úarea fizic─â, sp─âlarea frecvent─â a m├óinilor) pentru a reduce r─âsp├óndirea infec┼úiei ├«n comunit─â┼úi.

Nu este un leac miraculos

Crearea de noi antivirale ├«n timpul unei pandemii precum cea de COVID-19 nu este at├ót de u┼čoar─â pe c├ót pare. Portivit profesorului Ravi Starzl de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh ┼či cofondator al companiilor americane de biotehnologie BioPlx ┼či Firebreak, ├«ncercarea de a crea antivirale pentru tratarea gripei s-a dovedit a fi extrem de dificil─â, deoarece virusurile sunt motoare eficiente de distrugere. El a men┼úionat c─â medicamentele antivirale aprobate clinic sunt disponibile ├«n prezent pentru doar 10 dintre cele peste 220 de virusuri despre care se ┼čtie c─â infecteaz─â popula┼úia lumii. De asemenea, pot avea efecte secundare considerabile.

 ÔÇ×Chiar ┼či eficacitatea medicamentului Tamiflu nu este ├«ntotdeauna clar─â. ├Än general, este eficace numai dac─â medicamentul este luat la ├«nceputul infec┼úiei, ├«nainte ca virusul s─â aib─â ┼čansa de a se replicaÔÇč, a sus┼úinut ┼či Kristen Nichols, consultant ├«n managementul bolilor infec┼úioase pediatrice la compania american─â Wolters Kluwer.

Cu toate acestea, interven┼úia timpurie este modul ├«n care produc─âtorii sper─â s─â ├«nving─â COVID-19. Acest lucru este mai u┼čor de realizat cu o pastil─â dec├ót cu o injec┼úie. Ar fi grozav dac─â un astfel de medicament ar reduce transmiterea bolii ┼či a riscului de spitalizare, sc─âz├ónd presiunea ┼či supraaglomerarea cu care se confrunt─â ├«n prezent spitalele.

FOTO: ShutterstockRecente

cuplu cearta shutterstock 2100080539 jpg
cuplu certat jpeg
Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg