Descoperită prima dată în decembrie 2020, în India, varianta Delta (B.1.617.2) a virusului SARS-CoV-2 s-a răspândit rapid peste tot în lume, iar în România a devenit dominantă. Spre deosebire de versiunile precedente, varianta indiană a coronavirusului este extrem de contagioasă, fiind comparată cu variola, iar tinerii şi copiii sunt la fel de expuşi precum adulţii şi vârstnicii.

La începutul verii, de peste Ocean, din partea preşedintelui SUA Joe Biden venea un anunţ deosebit de important: „varianta Delta – o tulpină COVID-19 extrem de infecţioasă – se răspândeşte rapid în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 20 de ani în Marea Britanie. Fă vaccinul, este cel mai bun mod de a te proteja pe tine şi pe cei pe care îi iubeşti!‟. La scurt timp, tulpina indiană a început să cucerească şi America. La noi în ţară nu părea să fie vreun pericol, aşa că măsurile de relaxare au continuat să apară, iar oamenii să uite de vaccinare, de distanţare, de... virus. În prezent, conform studiilor în acest sens, varianta Delta este dominantă, iar numărul celor infectaţi este format atât din populaţie adultă, cu alte afecţiuni, dar şi fără comorbidităţi, cât şi din populaţie tânără. Dintre cei spitalizaţi, mare parte este reprezentată de persoanele nevaccinate – copiii sunt şi ei afectaţi în proporţie semnificativă, vaccinul (Pfizer BioNTech) pentru categoria de vârstă 5-11 ani fiind aprobat recent.

Unele studii sugerează că tulpina Delta este de vină pentru un număr mai mare de pacienţi spitalizaţi decât virusul original, altele contrazic această ipoteză „Nu cred că provoacă boli mai grave‟, spune dr. John Zaia, director al Centrului pentru Terapie Genică al „City of Hope‟, din Duarte, California: „Vedem mai multe spitalizări şi decese, deoarece există mai multe cazuri‟. Delta pare să producă aceleaşi simptome ca versiunile anterioare ale virusului, adică febră şi frisoane, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului sau a mirosului, cefalee, congestie. Există câteva indicii că tusea şi pierderea mirosului pot fi mai puţin frecvente în cazul variantei Delta. Ca şi la mutaţiile anterioare, persoanele vaccinate au, de regulă, simptome mai uşoare şi sunt mai puţin susceptibile de a merge la spital sau de a muri din cauza infecţiei.

În acest context, medicul şi cercetătorul Octavian Jurma ne-a explicat într-un interviu ce putem face să ne protejăm pe cât posibil şi dacă ar mai putea ajuta măsura carantinei, ca anul trecut.

În acest val 4 al pandemiei, mai există grupele de risc pe care le ştiam, persoanele cu boli cronice, vârstnicii?

Da, şi procentul celor vaccinaţi din rândul pesoanelor din grupa de risc este sub 40%. O altă categorie de risc este a celor care nu au primit vaccinuri bazate pe ARN mesager care le-ar fi dat o imunitate mai bună. Unii au o singură doză şi nu se pot vaccina cu celelalte vaccinuri. În rest, au rămas aceleaşi categorii de persoane vulnerabile, iar dacă nu s-au vaccinat, tulpina Delta ajunge mai uşor la ele. Din cauză că tulpina e mai infecţioasă, parcurge mai uşor bariera socială pe care ne străduim s-o punem între noi. Al doilea motiv pentru care categoriile de risc rămân aceleaşi este faptul că răspunsul imun se şterge mai uşor la ei. Ştim, din mai multe studii care s-au făcut, că răspunsul imun diferă o dată cu avansarea în vârstă. După 60 de ani, eficienţa vaccinului scade chiar la 70%. La vârstnici, imunitatea scade, deci răspunsul imun nu va fi similar ca în cazul tinerilor. Nu trebuie să se amâne vaccinarea a cât mai mulţi care au depăşit şase luni de la primul rapel şi fac parte din categoriile de risc. Mulţi dintre ei s-au vaccinat în prima perioadă a anului. Nivelul lor de protecţie a scăzut şi tulpina Delta este mai periculoasă.

Avem date clare care arată că un al doilea rapel este util. Chiar dacă mărim eficienţa la 90% la un segment din populaţie, la cât de puţini suntem vaccinaţi, contează. Vom avea o presiune mai mică în spitale, în zona ATI. Prognoza guvernului era că valul 4 nu va fi aşa de grav în România faţă de valul 3. Calculele se bazau pe ceea ce se întâmplă în Anglia, Israel, ţări cu o rată de vaccinare de 65-70%. Noi nu ne permitem să ne culcăm pe ureche cu 25% vaccinaţi, gândindu-ne că va fi şi la noi ca la englezi, deşi noi n-am făcut ce au făcut ei.

Problema este că, la noi, campania de vaccinare a fost mai puţin eficientă decât în ţările cu care ne comparăm. Dacă ne uităm la ţările care nu s-au vaccinat şi au fost lovite de tulpina Delta, Rusia, Indonezia, numărul de decese a fost mai mare în valul 4. Tulpina e mai puţin periculoasă pentru cei vaccinaţi. Este de două ori mai periculoasă decât cea Alpha care, la rândul ei, a fost mai periculoasă decât tulpina Wuhan cu care s-a început pandemia.

Ce avem de făcut pentru a preveni îmbolnăvirea?