Unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru tratarea Covid-19 a dispărut. Ce s-a întâmplat cu remdesivir?

1 shutterstock 1706609728 jpg jpeg

La momentul actual, două medicamente sunt recunoscute ca fiind eficiente în tratarea cazurilor grave de Covid-19: remdesivir şi dexametazonă. De câteva zile, primul a dispărut de pe piaţă şi nu se va mai găsi, cel puţin pentru trei luni de acum încolo.

Statele Unite tocmai au recunoscut că au cumpărat stocurile de remdesivir, care ar fi trebuit să ajungă întregii lumi până în septembrie. Astfel, Europa, Asia, Australia şi tot restul lumii nu mai au acces la acest medicament.

Reacţia doctorilor, a oamenilor de ştiinţă, a organizaţiilor umanitare şi a unor lideri politici a fost una de şoc. Cu toţii sunt alarmaţi atât de acţiunea unilaterală a SUA de a-şi revendica tot remdesivirul, cât şi de implicaţiile mai largi, cum ar fi cazul în care un vaccin împotriva noului coronavirus devine disponibil. Administraţia Trump a arătat deja că este pregătită să liciteze peste orice altă ţară pentru a asigura aprovizionarea medicală de care are nevoie SUA.

Ce este remdesivir

Remdesivir a fost primul medicament recomandat de autorităţile medicale ale Uniunii Europene pentru tratarea cazurilor grave de Covid-19. Medicamentul, care este administrat intravenos, este conceput pentru a interfera cu o enzimă pe care virusul o foloseşte pentru a-şi copia materialul genetic. Astfel, ajută pacienţii intubaţi sau pe cei care au nevoie de surplus de oxigen. În cazul lor, tratamentul cu remdesivir a redus timpul petrecut în spital de la 15 la 11 zile.

Iniţial, medicamentul antiviral a fost conceput pentru a trata Ebola, deşi nu a funcţionat în cazul acelei boli. De când s-a descoperit că este eficient în tratamentul pacienţilor cu Covid-19, remdesivir a fost patentat de firma de biotehnologie Gilead, cu sediul în SUA.

Cât a cumpărat SUA

Primele 140.000 de doze de remdesivir furnizate de Gilead au fost deja folosite pentru studii clinice în diverse ţări. Acum, Administraţia Trump a cumpărat restul de peste 500.000 de doze, ceea ce înseamnă întreaga producţie de remdesivir pe luna iulie (adică tratamentul pentru 94.200 de pacienţi) şi 90% pe lunile august (174.900 de tratamente) şi septembrie (tratamente pentru 232,800 de pacienţi).

"Preşedintele Trump a încheiat o afacere uimitoare pentru a asigura americanilor acces la primul tratament terapeutic autorizat pentru Covid-19", a declarat presei secretarul american pentru sănătate şi servicii umane, Alex Azar.

Americanii au plătit companiei Gilead 3.200 de dolari pentru fiecare şase doze, necesare tratamentului unui pacient. Acordul a fost anunţat în momentul în care autorităţile americane au pierdut controlul asupra pandemiei de Covid-19. SUA este cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus. Săptămâna trecută a depăşit 40.000 de infectări zilnice şi a ajuns la aproape 2,7 milioane de îmbonăviri şi 129.000 de decese.

"Nu m-ar surprinde dacă am ajunge la 100.000 de îmbolnăviri zilnice," a declarat Anthony Fauci, liderul sistemului public de sănătate al SUA, adăugând că ţara sa "merge în direcţia greşită" în ceea ce priveşte Covid-19.