Covid-19: lumina de la capătul tunelului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ne-a obişnuit cu veşti sumbre despre noul coronavirus, însă ultima sa declaraţie aduce puţină speranţă pentru pacienţii care se luptă cu Covid-19. După numeroase teste şi încercări, un anumit tratament pare să limiteze atât severitatea, cât şi durata bolii cauzată de noul coronavirus. Astfel, OMS şi-a propus să se concentreze în mod special pe acest medicament.
Organizaţia conduce o iniţiativă globală pentru dezvoltarea de vaccinuri, teste şi medicamente sigure şi eficiente, care să prevină, diagnosticheze şi trateze Covid-19. Iar, cu peste patru milioane de îmbolnăviri la nivel global şi aproape 300.000 de decese, OMS este contra-cronometru pentru a găsi un răspuns medical la acest virus extrem de virulent.
Despre ce tratament este vorba
„Avem unele tratamente care, după primele studii, par să limiteze gravitatea sau durata bolii, dar nu avem nimic care să omoare sau să oprească virusul,” a declarat purtătorul de cuvânt OMS, Margaret Harris.
„Avem rezultate potenţial pozitive, dar trebuie să vedem mai multe date pentru a fi 100% încrezători că putem spune că acest tratament funcţionează mai bine decât altul”, a adăugat ea.
Harris nu a menţionat care anume tratament aduce cea mai mare speranţă de vindecare, însă mai mulţi medici şi oameni de ştiinţă au confirmat că este vorba despre medicamentul antiviral remdesivir. Dar, oricât de eficace ar fi un medicament de tratare a bolii (de fapt a simptomelor acesteia), cea mai sigură modalitate de a eradica pandemia de Covid-19 este vaccinarea - aşa cum a fost şi în cazul pandemiilor anterioare.
Reprezentanta OMS a atenţionat, însă, că suntem încă departe de a avea un vaccin. Asta, deoarece coronavirusurile sunt, în general, „virusuri foarte complicate”, împotriva cărora este „dificil de a produce vaccinuri”.
În momentul de faţă, sunt în cercetare peste 100 de vaccinuri pentru Covid-19, inclusiv câteva aflate deja în studii clinice. Luna trecută, în aprilie, OMS a declarat că un vaccin va dura cel puţin 12 luni pentru a fi aprobat. Oricât de multă presiune ar fi pe oamenii de ştiinţă, aceştia nu pot grăbi testarea şi aprobarea unui vaccin. Mai rău chiar decât pandemia ar fi să vaccinezi câteva sute de milioane de oameni şi să descoperi, după aceea efecte secundare grave. Este unul dintre motivele pentru care studiul vaccinelor durează atât de mult - trebuie luată în considerare fiecare posibilitate.