Dulceaţa de trandafiri, un deliciu! Reţeta veche de 100 de ani pe care trebuie să o încerce oricine

1 dulceata de trandafiri un deliciu reteta veche de 100 de ani pe care trebuie sa o incerce oricine jpg jpeg

Dulceaţa de trandafiri poate fi un desert delicios, motiv pentru care îţi recomandăm să încerci această reţetă veche de mai bine de o sută de ani.

Dacă adori parfumul uimitor al trandafirilor de grădină, atunci adori şi dulceaţa de trandafiri, motiv pentru care ar trebui să o prepari urmând cea mai veche reţetă de dulceaţă de trandafiri, ce datează de mai bine de 100 de ani.

Cea mai veche reţetă de dulceaţă de trandafiri aparţine Mariei Ţuilă, o bătrână în vârstă de 80 de ani, care o are de la mama şi de la bunica ei. Iar secretul acestui preparat este foarte simplu, întrucât potrivit bătrânei, pentru ca dulceaţa de trandafiri să fie aromată trebuie să nu fie preparată din mai mult de un kilogram de trandafiri. 

  • 100 de flori de trandafiri sau un kilogram de petale de trandafiri aromate, de mai
  • un kilogram de zahăr tos
  • 750 de ml de apă
  • două lămâi mari:

Spală florile de trandafiri sub jet puternic de apă rece, scurtură-le bine şi lasă-le la scurs, într-o strecurătoare. Ia fiecare floare în parte şi taie cu foarfeca partea albă de la baza petalelor.

Punele într-o strecurătoare, iar apoi cerne-le bine, pentru a îndepărta polenul. Când ai terminat, pune petalele de trandafiri într-un bol şi freacă-le cu două linguri de zahăr şi zeama obţinută dintr-o lămâie. Nu te opri din frecat decât atunci când se vor aduna ghem. 

Pune apa şi zahărul tos într-o oală mare ori într-un vas de tuci, după care fierbe totul până când începe să dea în clocot. Lasă focul mai mic, ca să se lege siropul, iar când s-a întâmplat asta adaugă petalele de trandafiri, cu tot cu sucul pe care l-au lăsat. 

Aşteaptă să mai fiarbă timp de câteva minute, după care adaugă şi zeama obţinută din cea de-a doua lămâie. Aşteaptă să fiarbă bine, după care pune puţin sirop pe o farfurie rece. În cazul în care nu se împrăştie, opreşte focul, pentru că dulceaţa de trandafiri este gata. 

Toarnă totul în borcane bine spălate şi sterilizate, iar pentru a păstra mult timp şterge interiorul capacelor cu alcool de cel puţin 40 de grade, ca să previi formarea mucegaiului. Înfiletează capacele şi întoarce borcanele cu gura în jos, pe capac. Ulterior, înveleşte borcanele cu pături groase şi lasă să se răcească, iar apoi depozitează-le în cămară. Dulceaţa de trandafiri, un deliciu! Reţeta veche de 100 de ani pe care trebuie să o încerce oricine

Dulceaţa de trandafiri este delicioasă, aromată şi uşor de pregătit de orice gospodină, mai ales dacă ţii cont de secretele dintr-o reţetă veche de un secol. Deşi dulceaţa de trandafiri poate fi pregătită din petalele oricărui trandafiri, sunt de preferat cei care au petale aromate, cunoscuţi sub numele de trandafiri pentru dulceaţă.

Dacă adori parfumul uimitor al trandafirilor de grădină, atunci adori şi dulceaţa de trandafiri, motiv pentru care ar trebui să o prepari urmând cea mai veche reţetă de dulceaţă de trandafiri, ce datează de mai bine de 100 de ani.

Cea mai veche reţetă de dulceaţă de trandafiri aparţine Mariei Ţuilă, o bătrână în vârstă de 80 de ani, care o are de la mama şi de la bunica ei. Iar secretul acestui preparat este foarte simplu, întrucât potrivit bătrânei, pentru ca dulceaţa de trandafiri să fie aromată trebuie să nu fie preparată din mai mult de un kilogram de trandafiri. 

Aşadar, pentru a pregăti dulceaţă de trandafiri ai nevoie de:

- 100 de flori de trandafiri sau un kilogram de petale de trandafiri aromate, de mai

- un kilogram de zahăr tos

- 750 de ml de apă

- două lămâi mari:

Mod de preparare dulceaţă de trandafiri: 

Spală florile de trandafiri sub jet puternic de apă rece, scurtură-le bine şi lasă-le la scurs, într-o strecurătoare. Ia fiecare floare în parte şi taie cu foarfeca partea albă de la baza petalelor.

Punele într-o strecurătoare, iar apoi cerne-le bine, pentru a îndepărta polenul. Când ai terminat, pune petalele de trandafiri într-un bol şi freacă-le cu două linguri de zahăr şi zeama obţinută dintr-o lămâie. Nu te opri din frecat decât atunci când se vor aduna ghem. 

Pune apa şi zahărul tos într-o oală mare ori într-un vas de tuci, după care fierbe totul până când începe să dea în clocot. Lasă focul mai mic, ca să se lege siropul, iar când s-a întâmplat asta adaugă petalele de trandafiri, cu tot cu sucul pe care l-au lăsat. 

Aşteaptă să mai fiarbă timp de câteva minute, după care adaugă şi zeama obţinută din cea de-a doua lămâie. Aşteaptă să fiarbă bine, după care pune puţin sirop pe o farfurie rece. În cazul în care nu se împrăştie, opreşte focul, pentru că dulceaţa de trandafiri este gata. 

Toarnă totul în borcane bine spălate şi sterilizate, iar pentru a păstra mult timp şterge interiorul capacelor cu alcool de cel puţin 40 de grade, ca să previi formarea mucegaiului. Înfiletează capacele şi întoarce borcanele cu gura în jos, pe capac. Ulterior, înveleşte borcanele cu pături groase şi lasă să se răcească, iar apoi depozitează-le în cămară.