Un pahar de apă rece este tot ce îţi poţi dori într-o zi caniculară, însă cercetările arată că băutura cu gheaţă ar putea avea unele dezavantaje în ceea ce priveşte starea de sănătate. Potrivit unui studiu, din 2001, consumul băuturilor cu gheaţă poate cauza dureri de cap. Cercetătorii au studiat 669 de femei, iar 51 dintre ele au raportat că au dezvoltat dureri de cap, după ce au băut aproximativ 150 ml de apă cu gheaţă. Cine este mai predispus la această neplăcere?

O revizuire din 2019 a cercetărilor publicate în „Current Neurology and Neuroscience Reports‟ a constatat că apa cu gheaţă are un efect dureros mai pronunţat, decât gheaţa în sine: „Apa cu gheaţă poate să provoace o durere mai intensă şi mai frecventă, comparativ cu cuburile de gheaţă simple‟, au scris autorii.

De asemenea, cercetătorii au constatat că orice persoană sănătoasă se poate confrunta cu dureri de cap, însă persoanele care suferă, în general, de migrene sunt mai predispuse acestui efect. Potrivit studiului din 2001, femeile care au suferit cel puţin un atac migrenos în ultimele 12 luni anterioare perioadei studiului, au fost de două ori mai predispuse de a dezvolta dureri de cap, după consumul apei cu gheaţă.

Cum tratezi durerea?