Până nu demult, infidelitatea era definită prin contactul fizic dintre două persoane, adică, era musai să-ţi surprinzi partenerul în pat cu altcineva. Astăzi, însă, în era internetului, prinşi de reţelele de socializare, dar şi de aplicaţiile matrimoniale, infidelitatea a îmbrăcat noi forme – de la emoticoanele cu inimioare, împărtăşirea prin chat a fotografiilor, până la sexting (trimiterea filmuleţelor erotice prin intermediul telefonului mobil) şi videochat. Aceste gesturi, aparent inofensive, pot stârni gelozie, certuri în relaţie, iar în unele cazuri, pot duce la despărţire.

„De ce ai apreciat poza?“

A devenit aproape un reflex şi o rutină „să arunci un ochi“ pe reţelele de socializare, în fiecare zi, şi să urmăreşti, din când în când, paginile prietenilor. Pe lângă faptul că asemenea obiceiuri creează dependenţă, este o sursă constantă de conflict într-o relaţie. Şi, de când cu mediul virtual, a devenit mult mai uşor să „calci strâmb“! Acesta este şi motivul pentru care te aprinzi, uneori, ca beţele de chibrituri în întuneric atunci când partenerul tău zâmbeşte emoţionat în faţa ecranului, dar nu-ţi permite să vezi despre ce este vorba. Apoi, continui cu un şir de întrebări: „Ah, iar eşti online?“ , „Cu cine vorbeşti? “, „De ce ai apreciat poza?“. Bineînţeles, îl spionezi, ca nu cumva să trimită mesaje „interzise“ unei alte femei.

Află AICI ce impact are infidelitatea asupra creierului

...până când certurile vă separă

Timpul îndelungat petrecut pe Internet, mesajele primite la orice oră, inclusiv seara târziu, comentariile lăsate femeilor de care a fost interesat sau care l-ar putea atrage sunt semne care arată că activităţile online ale partenerului tău vă pun în pericol relaţia. De cele mai multe ori, împătimiţii reţelelor de socializare nu realizează cât de mult îi afectează acest lucru pe partenerii lor. Mai mult, aceştia nu conştientizează faptul că trădarea emoţională este mult mai dureroasă decât cea fizică. Astfel, infidelitatea online poate fi considerată, de către unele persoane, picătura care a umplut paharul şi poate duce la certuri şi la divorţ.

Cum eviţi certurile în cuplu

Atunci când, din cauza reţelelor de socializare, problemele de încredere şi certurile iau amploare, este important ca ambii parteneri să ajungă la un numitor comun. Cea mai bună metodă de a evita trădarea online este stabilirea unor limite, dar şi a unor reguli comune. De asemenea, este important ca partenerii să-şi permită unul altuia accesul la telefoanele pe care le folosesc, dar şi la paginile de socializare. Dacă aţi stabilit de comun acord nişte limite în spaţiul virtual, atunci când le încălcaţi, este vorba clar de infidelitate!

Citeşte şi: 5 lucruri despre infidelitate

Sorin Lucaci, psiholog

Odată cu dezvoltarea tehnologiei şi cu apariţia reţelelor de socializare, flirtul sau anumite forme de infidelitate ating şi zona emoţionalului, acea zonă care ţine de satisfacerea, de împlinirea unor nevoi emoţionale, sufleteşti, nevoi care nu sunt satisfăcute de către parteneri în spaţiul intim al relaţiei de cuplu. Deoarece tot mai multe persoane dorm cu telefonul mobil în apropiere – fapt care a fost demonstrat ca fiind nesănătos pentru persoanele în cauză – creşte, firesc, şi probabilitatea creării unei intimităţi cu persoane din mediul virtual. Flirtul online, dacă accidental, durează puţin şi nu presupune implicare emoţională, nu poate fi considerat înşelat. Tentaţii sunt la tot pasul şi toţi avem nevoie, la un moment dat, din partea altor persoane de sex opus, de admiraţie, de apreciere, de confirmarea, validarea, acceptarea propriei sexualităţi, masculine sau feminine, după caz.

Sursa imagine: Fabiosa.ru