Monica Bellucci, Charlize Theron şi Milla Jovovich sut doar câteva dintre cele care s-au lansat în lumea filmului după ce iniţial au defilat pe podiumuri în calitate de manechine. 

Din epoca filmului mut şi până astăzi, Hollywoodul a preferat femeile frumoase. Prea puţine dintre ele se impun în lumea filmului fără a fi un sex simbol, aşa cum a reuşit, spre exemplu, Meryl Streep.

Nimeni nu neagă performanţele actoriceşti ale acestor dive, dar, înainte de a vedea cât de talentate sunt, lumea le-a remarcat frumuseţea. 

Monica Bellucci, „frumoasa satului“  

Fiică a unei pictoriţe şi a unui unui proprietar de companie de camioane, Monica Bellucci împlinise 16 ani când a început să defileze pe podiumuri. Deşi iniţial tânăra italiancă a văzut în modelling un mijloc prin care îşi putea plăti taxa de studii la Facultatea de Drept din oraşul Perugia, câţiva ani mai târziu a decis să se dedice exclusiv podiumului şi să se mute la Milano.

Avea 19 ani şi multe vise. „Să petrec opt ore pe zi cu nasul în cărţi părea ceva nebunesc, când aş fi putut să câştig foarte bine din jobul de model. Eram tânără şi curioasă să descopăr lumea“, mărturisea actriţa într-un interviu. Până la sfârşitul anilor 1980, „frumoasa satului“ –  aşa cum era considerată Bellucci de către localnicii din Selci Lama, locul ei natal – a reuşit să ajungă un model internaţional, fiind apreciată în oraşe cheie ale modei ca Paris sau New York. Întâlnirea care avea să-i schimbe viaţa s-a produs la începutul anilor ’90, când Bellucci l-a cunoscut pe regizorul italian Dino Risi.

După ce a primit mici roluri în mai multe producţii italiene, pentru care criticii i-au pus eticheta de „alt manechin transformată în actriţă“, Bellucci a prins un tren important. A fost aleasă de Francis Ford Coppola pentru un rol în filmul „Dracula“ şi a ajuns la Hollywood. A devenit cunoscută pe plan internaţional, la începutul anilor 2000, odată cu apariţia în drama romantică „Malena“, unde a primit rolul principal. Au urmat apoi „Irréversible“ (2002), „Matrix Reloaded“ (2003), „Patimile lui Hristos“ (2004), „Fraţii Grimm“ (2005) şi filmul „Spectre“ (2015) din seria James Bond.


Charlize Theron, de pe podium la Oscar


În 1990, Charlize Theron avea să calce pe urmele Monicăi Bellucci. Ajunsă în Italia din Johannesburg (oraşul ei natal), după ce câştigase un concurs de frumuseţe, Theron, o tânără cu origini sud-africane, îşi începea cariera în modelling la 16 ani, în urma semnării unui contract cu o agenţie din Milano. După câţiva ani de modă în Europa, Theron a ajuns la Los Angeles, unde, sfătuită de un agent, s-a înscris la o şcoală de actorie. După opt luni petrecute aici, frumoasa blondă a cunoscut oameni importanţi din lumea filmului şi a fost distribuită în câteva lungmetraje, dar nu a atras atenţia criticilor. În 1997, odată cu apariţia din „Avocatul diavolului“,  alături de Keanu Reeves, Theron a devenit cunoscută pe plan internaţional. Şase ani mai târziu, ea avea să primească un Oscar pentru Cea mai bună actriţă, pentru rolul din filmul „Monster“, în regia lui Patty Jenkins.

Cameron Diaz, defilare pentru Calvin Klein

Înainte de a străluci pe covorul roşu de la Hollywood, Cameron Diaz (38 de ani) a strălucit pe podiumurile de modă pentru creatori celebri printre care şi Calvin Klein. La 16 ani, Diaz, jumătate cubaneză, jumătate americană, a fost descoperită de agenţia Elite Models în California. După cinci ani în care a schimbat zeci de avioane între Franţa, Japonia, Maroc şi Australia, ţări în care a avut contracte, Diaz s-a hotărât să devină actriţă. Se întâmpla în 1994, când frumoasa blondă a participat la audiţiile pentru rolul iubitei lui Jim Carrey din filmul „Masca“.

Deşi nu avea niciun fel de pregătire actoricească, Diaz a primit rolul, iar din acel moment viaţa sa avea să ia o altă turnură. A muncit mult doi ani ca să aibă o diplomă de actriţă şi în scurt timp a reuşit să fie distribuită alături de actori ca Ewan McGregor şi Julia Roberts. După ce a câştigat mai multe premii şi a fost nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul lui Mary Jensen din comedia „There’s Something About Mary“, Diaz ajungea la începutul anilor 2000 să fie plătită cu nu mai puţin de 20 de milioane de dolari pentru apariţia în cea de-a doua parte a blockbusterului „Îngerii lui Charlie“.

Milla Jovovich faţă-n faţă cu Olga Kurylenko

De pe podiumurile de modă pe covorul roşu de la Hollywood au mai ajuns şi alte frumuseţi. Înainte de a deveni una dintre cele mai bine plătite actriţe din Cetatea Filmului, Halle Berry a cucerit juriile concursurilor de frumuseţe, clasându-se pe locul al şaselea la celebra competiţie Miss World din 1986. Doi ani mai târziu, ucraineanca Milla Jovovich (35 de ani) îşi făcea debutul în cinematografie, după ce înainte făcuse show-uri pentru nume mari din industria modei ca Versace sau Christian Dior.

Compatrioata lui Jovovich, Olga Kurylenko, devenită cunoscută ca Fata Bond după apariţia în „Quantum of Solace“ (2008), al 20-lea dilm din seria cu Agentul 007, a debutat tot ca manechin. Descoperită la Moscova când avea 13 ani, bruneta cu ochii verzi a apărut pe coperţile unor reviste ca „Vogue“ sau „Elle“, pentru ca apoi să dea lovitura la Hollywood. Cel mai recent exemplu de manechin devenit actriţă este Rosie Huntington-Whiteley, model pentru Victoria’s Secret. Ea a primit un rol în a treia parte a seriei „Transformers“, înlocuind-o pe mai experimentata actriţă Megan Fox.

Cara Delevingne, copilul teribil al noii generaţii

Cara Delevingne (27 de ani) este unul dintre cele mai de succes modele ale tinerei generaţii şi a defilat pentru cele mai mari nume din industria modei, de la Burberry şi Dolce & Gabbana, la Chanel Missoni. Evident, şi ea a fost tetată de Hollywood aşa că în 2012, la 20 de ani, şi-a făcut debutul cu un rol minor în pelicula „Anna Karenina“. De aici până la roluri importante nu a fost decât un pas, iar Delevingne a apărut în  filme prcum „Suicide Squad“ şi  „Valerian şi oraşul celor o mie de planete“.

FOTO Shutterstock