Camera de Chihlimbar, „a opta minune a lumii” dispărută în condiţii misterioase

1 camera chihlimbar jpg jpeg

Una dintre cele mai preţioase creaţii ale omenirii, Camera de Chihlimbar a fost realizată în secolul al XVIII-lea de artizanii prusaci. Dispariţia acestui salon preţios rămâne una dintre marile enigme ale istoriei.

În 1701 a început construcţia Camerei de Chihlimbar, care urma să fie asamblată în cadrul Palatului Charlottenburg, casa lui Friedrich I, primul rege al Prusiei. A fost schiţată de sculptorul baroc Andreas Schlüter şi construită de Gottfried Wolfram, specialist danez în chihlimbar. Regele prusac i-a dăruit această Cameră ţarului Rusiei, Petru cel Mare, care a rămas impresionat de frumuseţea ei în timpul unei vizite. Astfel, s-au consolidat relaţiile ruso-prusace. Camera de Chihlimbar a fost transportată în Rusia cu vaporul, în 18 cutii de mari dimensiuni. Iniţial, Camera a fost instalată la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, iar în 1755, ţarina Elisabeta a ordonat mutarea ei în palatul său de la Tsarskoie Selo.

În afară de chihlimbar, Camera avea în componenţă şi numeroase pietre semipreţioase, fiind considerată atunci, „a opta minune a lumii”. Estimările specialiştilor arată că valoarea Camerei de Chihlimbar s-ar fi ridicat la 142 de milioane de dolari actuali. De-a lungul timpului, camera a fost loc de odihnă pentru ţarina Elisabeta, sală de întâlnire pentru Ecaterina cea Mare sau sală pentru trofeele ţarului Alexandru al II-lea.

Cum şi când a dispărut

2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Camera de Chihlimbar a fost mutată în 1941, în timpul Operaţiunii Barbarossa iniţiată de Hitler. Preţiosul salon a fost împachetat şi expediat în Germania.  Camera de Chihlimbar a dispărut în condiţii neelucidate. Se crede că a fost distrusă în timpul bombardamentelor din 1944. Au apărut şi alte teorii. Potrivit uneia dintre ele, preţiosul salon ar fi fost împachetat şi depozitat pe fundul Mării Baltice.

În 1979, la Tsarskoie Selo a început reconstrucţia Camerei de Chihlimbar, care a costat 11 milioane de dolari.   



Recente

Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg