Camera de Chihlimbar, „a opta minune a lumii” dispărută în condiţii misterioase

1 camera chihlimbar jpg jpeg

Una dintre cele mai preţioase creaţii ale omenirii, Camera de Chihlimbar a fost realizată în secolul al XVIII-lea de artizanii prusaci. Dispariţia acestui salon preţios rămâne una dintre marile enigme ale istoriei.

În 1701 a început construcţia Camerei de Chihlimbar, care urma să fie asamblată în cadrul Palatului Charlottenburg, casa lui Friedrich I, primul rege al Prusiei. A fost schiţată de sculptorul baroc Andreas Schlüter şi construită de Gottfried Wolfram, specialist danez în chihlimbar. Regele prusac i-a dăruit această Cameră ţarului Rusiei, Petru cel Mare, care a rămas impresionat de frumuseţea ei în timpul unei vizite. Astfel, s-au consolidat relaţiile ruso-prusace. Camera de Chihlimbar a fost transportată în Rusia cu vaporul, în 18 cutii de mari dimensiuni. Iniţial, Camera a fost instalată la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, iar în 1755, ţarina Elisabeta a ordonat mutarea ei în palatul său de la Tsarskoie Selo.

În afară de chihlimbar, Camera avea în componenţă şi numeroase pietre semipreţioase, fiind considerată atunci, „a opta minune a lumii”. Estimările specialiştilor arată că valoarea Camerei de Chihlimbar s-ar fi ridicat la 142 de milioane de dolari actuali. De-a lungul timpului, camera a fost loc de odihnă pentru ţarina Elisabeta, sală de întâlnire pentru Ecaterina cea Mare sau sală pentru trofeele ţarului Alexandru al II-lea.

Cum şi când a dispărut

stanga
dreapta
2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Camera de Chihlimbar a fost mutată în 1941, în timpul Operaţiunii Barbarossa iniţiată de Hitler. Preţiosul salon a fost împachetat şi expediat în Germania.  Camera de Chihlimbar a dispărut în condiţii neelucidate. Se crede că a fost distrusă în timpul bombardamentelor din 1944. Au apărut şi alte teorii. Potrivit uneia dintre ele, preţiosul salon ar fi fost împachetat şi depozitat pe fundul Mării Baltice.

În 1979, la Tsarskoie Selo a început reconstrucţia Camerei de Chihlimbar, care a costat 11 milioane de dolari.   Recente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg