Chipul lui Decebal de pe malul Dunării – cine a avut ideea de a construi statuia. În cât timp a fost ridicată şi cât a costat

1 shutterstock 253679929 jpg jpeg

Una dintre statuile impresionante din ţara noastră este chipul lui Decebal sculptat în stâncă în Clisura Dunării. Este unul dintre obiectivele turistice cu care ne mândrim şi care a fost inclusă în topurile celor mai spectaculoase statui din lume.

Chipul lui Decebal este amplasat în zona Cazanelor, care este considerată cea mai spectaculoasă porţiune a Dunării, regiune vizitată de mulţi turişti din ţară şi din străinătate. În urmă cu câţiva ani, jurnaliştii de la Business Insider au plasat-o în top cinci al celor mai mari statui din lume, alături de Statuia Libertăţii, Colosul din Roodos, Budhha din Myanmar şi Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Construită la iniţiativa lui Iosif Constantin Drăgan, miliardarul lui Ceauşescu

Ideea construirii Chipului lui Decebal aparţine lui Iosif Constantin Drăgan, care a fost timp de mai mulţi ani cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari, considerat miliardarul lui Ceauşescu. În afara bogăţiei sale, Iosif Constantin Drăgan a fost şi om de cultură, istoric şi scriitor şi o personalitate care a militat pentru unificarea Europei, pentru difuzarea şi promovarea idealului european. S-a spus despre statuia Chipul lui Decebal că s-ar fi vrut a fi un monument care să ne aducă aminte de strămoşii noştri. Prin această construcţie, Iosif Constantin Drăgan a dorit să marcheze contribuţia românilor la formarea culturii europene. Ideea construirii statuii a fost pusă în practică în anii 1990.

Chipul lui Decebal, construit în 10 ani

Celebra statuie a fost construită între anii 1994 şi 2004 şi se estimează că ridicarea ei l-a costat pe Drăgan peste un milion de dolari. Statuia lui Decebal de la Porţile de Fier are 55 de metri înălţime şi 25 de metri în lăţime. Sub chipul regelui dac este scris în latină „Decebalus Rex Dragan Fecit” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”). Lungimea ochilor este de 4,3 metri, iar cea a nasului de 7 metri. Chipul lui Decebal este orientat către Tabula Traiana, placă memorială antică aflată pe malul sârbesc al Dunării, realizată de împăratul roman pentru a-şi marca victoriile. La ridicarea statuii au lucrat 12 sculptori-alpinişti, coordonaţi de sculptorul orşovean Florin Cotarcea. Înălţimea, căldura şi viperele au fost câteva dintre pericolele lucrului la această statuie.



Recente

Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg