Chipul statuii lui Iisus din Rio de Janeiro, opera unui român. Cine a fost sculptorul Gheorghe Leonida

La crearea celebrei statui, care este considerată o minune a lumii moderne, şi-a adus contribuţia şi sculptorul român Gheorghe Leonida. Apreciat în străinătate pentru priceperea sa, artistul s-a aflat într-un con de umbră în perioada regimului comunist.
Statuia lui Iisus a fost sculptată de-a lungul mai multor ani, în perioada 1922 – 1931. Plasată la 700 de metri înălţime, pe Muntele Corcovado, statuia pare să vegheze asupra întregului oraş Rio de Janeiro.
A cincea cea mai mare statuie a lui Iisus din lume, monumentul măsoară 39,6 metri înălţime şi 30 de metri lăţime; este amplasat pe un piedestal de 9,5 metri şi cântăreşte 635 de tone. În 2007, statuia a fost încadrată drept una dintre cele şapte minuni ale lumii.
Sculptor al Casei Regale
Gheorghe Leonida (1892-1942), sculptorul român care a creat chipul celebrei statui, s-a născut la Galaţi, într-o familie de ingineri. A studiat la Conservatorul de Arte Frumoase, iar la 23 de ani a debutat la un salon naţional de sculptură. După Primul Război Mondial şi-a continuat studiile în Italia. În 1925, Gheorghe Leonida s-a mutat la Paris, unde l-a cunoscut pe sculptorul polonez Paul Landowsky, care avea de executat statuia Cristo Redentor (Iisus Mantuitorul). Cunoscut pentru precizia cu care realiza chipurile, Leonida a primit propunerea de a realiza chipul lui Iisus. Timp de cinci ani a modelat sculptorul român chipul Mântuitorului.
În ţară, operele lui Gheorghe Leonida au fost apreciate de suveranii României, devenind unul dintre sculptorii oficiali ai Casei Regale. Din acest motiv, artistul nu s-a bucurat de popularizare în perioada comunismului.
Sculptorul a murit într-un accident stupid. În primăvara anului 1942, a căzut de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.