Cine este femeia care a inventat maşina de spălat vase automată?

Ai descoperit deja cât de utilă este o maşină de spălat vase şi-i mulţumeşti în gând celui care a inventat-o de fiecare dată când pui vasele la spălat? Cea care merită laudele se numeşte Josephine Garis Cochrane, o femeie independentă care a trăit la mijlocul secolului al XIX-lea. Când și-a dat seama că nimeni n-a creat până la ea o mașină de spălat vase automată, a inventat una.

Americanca Josephine Garis Cochrane a dus o viață tihnită în Shelbyville, Illinois. Când s-a căsătorit cu om de afaceri de succes William Cochran, și-a păstrat numele de familie, dar a adăugat un „e” la sfârșitul celui preluat de la partenerul ei. Cuplul abişnuia să organizeze adesea cine în casa lor încăpătoare. Avea servitori care se ocupau de curăţenie, dar, într-o dimineață, după o petrecere, a descoperit că o parte din vasele ei de porțelan fusese ciobită. Josephine s-a gândit atunci să facă o schimbare care a condus-o, fără să vrea, la crearea unei invenţii utilă chiar şi în zilele noastre.

I-a fost mai greu să găsească un mecanic pentru construcţia maşinii decât s-o schiţeze

După ce şi-a văzut preţioasele porţelanuri ciobite, Josephine a fost atât de supărată, încât a decis să spele singură vasele din acel moment. De atunci, n-a mai trecut mult până când Josephine şi-a pus întrebarea de ce nimeni n-a inventat o mașină pentru a face treaba mai uşoară. Curând după aceea, a schițat o astfel de maşinărie care a devenit prima mașină de spălat vase automată. Peste ani, ideea a avut un succes extraordinar.

image

foto: clickamericana.com

Pentru a construi mașina, ea a măsurat mai întâi vasele și a construit compartimente de sârmă, fiecare special conceput pentru a se potrivi pentru farfurii, căni. Compartimentele au fost plasate în interiorul unei roți care stătea în interiorul unui cazan de cupru. Un motor învârtea roata în timp ce apa fierbinte cu săpun pornea din cazan și era pulverizată pe vase. Mașina ei de spălat vase a fost prima care a folosit presiunea apei pentru a curăța vasele din interiorul mașinii. Prietenii și vecinii ei au îndemnat-o să fabrice maşina și să solicite un brevet. Era practică, dar lui Josephine i-a fost foarte greu să găsească un mecanic care să-i construiască mașina așa cum şi-o dorea ea. Cei mai mulţi insistau s-o construiască în felul lor. În cele din urmă, a găsit un mecanic pe nume George Butters cu care a reuşit să lucreze.

Și-a vândut personal mașinile de spălat vase

La aproape trei ani după ce soţul ei s-a stins din viaţă, Josephine Garis Cochrane şi-a brevetat invenţia. În 1886, maşina de spălat vase Garis-Cochran a fost recunoscută ca o invenţie extraordinară. După primirea brevetului, ea și-a prezentat invenția la Expoziția Mondială din Columbia din 1893 și a câștigat marele premiu pentru „Cea mai bună construcție mecanică, durabilă și adaptată la domeniul propriu de activitate”. Vestea s-a răspândit și, în curând, Cochrane a primit comenzi pentru mașina ei de spălat vase de la restaurante și hoteluri din Illinois.

Chiar dacă Josephine a crezut că maşina va cuceri alte gospodine, aceasta a avut mai mult succes în hoteluri și restaurante. În acele timpuri, era un aparat scump pentru o familie obișnuită. În anul 1897, ea şi-a deschis propria fabrică și și-a vândut personal mașinile de spălat vase până aproape de moartea ei. Josephine a murit din cauza unui accident vascular cerebral provocat cel mai probabil de epuizare. Se întâmpla în Chicago, Illinois, în august 1913. În 2006, a fost inclusă în National Inventors Hall of Fame. În 1926, compania i-a fost cumpărată de Hobart, care a devenit apoi gigantul de electrocasnice KitchenAid.



Recente

Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg