5 moduri în care oamenii de ştiinţă prevăd că se va termina lumea. Ce posibilă nouă pandemie îi îngrijorează

1 asteroid 6081796 1280 jpg jpeg

Lumea aşa cum o ştim azi se va sfârşi la un moment dat. Poate fi vorba despre sfârşitul civilizaţiei umane, al vietăţilor sau al planetei în întregime. Oamenii de ştiinţă au luat în calcul câteva moduri în care s-ar putea întâmpla. Rămâne doar întrebarea când se va petrece?

De-a lungul anilor, s-au vehiculat sute de date diferite la care ar fi putut avea loc apocalipsa. Până acum, niciuna nu s-a adeverit. Spre deosebire de acele predicţii, ştiinţa este destul de sigură de câteva evenimente care pot provoca sfârşitul lumii. Fie că sunt microbi, fie asteroizi veniţi din spaţiul cosmic, oamenii de ştiinţă prezic că lumea se va sfârşi în aceste 5 moduri.

Schimbările climatice

Cu siguranţă, cel mai înspăimântător dintre toate modurile în care s-ar putea sfârşi lumea este legat de schimbările climatice. Se preconizează că acestea vor avea un efect uriaş asupra modelelor meteorologice în următoarele câteva decenii, făcându-le treptat mai neregulate şi extreme. În acelaşi timp, creşterea temperaturilor medii va duce la apariţia mai multor microbi cauzatori de boli grave. Multe plante şi specii de polenizatori, cum ar fi albinele şi liliecii, riscă să dispară, ceea ce va duce la reducerea cantităţii de alimente, pe măsură ce populaţia va continua să crească. Poluarea oceanelor va reduce numărul de fotosintetizatori şi multe alte ecosisteme vor fi dezechilibrate.

Pandemia provocată de fungi

O pandemie fungică este un alt scenariu posibil. Un anumit gen de ciuperci, Cordyceps, poate provoca un fel de zombificare a vieţuitoarelor care le devin gazde. Un alt grup de ciuperci, chytrids, contribuie în prezent la reducerea speciilor de broaşte la nivel mondial. O problemă cu bolile fungice este că acestea sunt mai puţin studiate în comparaţie cu cele bacteriene şi virale. Indiferent dacă este vorba de zombi sau doar de o moarte lentă şi dureroasă, bolile fungice sunt îngrozitoare.

Erupţia vulcanică masivă

Se ştie că s-au mai produs super-erupţii vulcanice în trecut şi fiecare a provocat extincţii la nivel de specii. De exemplu, Yellowstone ar putea duce la moartea multor americani şi canadieni în câteva mii de ani. Societatea geologică americană spune că o erupţie vulcanică masivă se va petrece cu siguranţă. Nu se pune problema dacă se va întâmpla, ci când anume.

Catastrofă maltusiană

În 1798, economistul şi sociologul Thomas Malthus a susţinut că populaţia noastră va creşte mai repede decât rata producţiei noastre alimentare. Acest lucru va declanşa foamete, conflicte la nivel global şi, în cele din urmă, moartea multor oameni. Teoria a fost denumită catastrofa malthusiană. De la începuturile sale, ipoteza lui Malthus a fost combătută vehement de mai multe grupuri, în baza idei că inovaţiile tehnologice au permis producţia de hrană la scară largă. Cu toate acestea, de pe vremea lui Malthus până în prezent, populaţia umană a explodat, ajungând de opt ori mai mare şi miliarde de oameni trăiesc în condiţii precare şi foamete.

Coliziunea cu un asteroid sau o cometă

În urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, o cometă sau un asteroid a ajuns pe Pământ, ucigând 75% dintre vieţuitoare. Multe comete şi asteroizi au trecut neliniştitor de aproape de Terra. În 2020, un asteroid numit 2020 VT4 a trecut la doar 370 km de planeta noastră. Cometele se apropie de Pământ mai des, ceea ce înseamnă că au o viteză mai mare de deplasare. Sunt greu de detectat, deoarece sunt întunecate. Nu emit multă lumină până când nu ating în apropierea unei surse de căldură. Dacă unul suficient de mare ar lovi Terra, oamenii ar merge pe calea dinozaurilor.Recente

pahare   shutterstock 2155428393 jpg
Bradley Cooper si Lea jpeg
Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg