7 enigme ale Universului

1 63459 original jpg jpeg

Deşi savanţii au făcut până acum tot felul de descoperiri, Cosmosul ascunde cu grijă multe taine rămase până azi nedezlegate. Se spune că Universul a apărut printr-o explozie, că este într-o continuă dilatare, dar ştim ce se ascunde dincolo de lumea în care trăim?

De multe ori m-am întrebat dacă Universul este sau nu infinit şi cum ar fi să pot trăi altundeva în  acest spaţiu straniu şi neînţeles. Ideea unui Cosmos nemărginit este tulburătoare pentru noi toţi,mai ales pentru că suntem obişnuiţi ca orice lucru din viaţa noastră să aibă început şi sfârşit. Însă cercetătorii scot la inveală detalii care ne-ar putea ajuta să înţelegem într-o anumită măsură ce se întâmplă pe globul pământesc.

Timpul – absolut sau relativ?

Una dintre marile enigme ale Universului se referă la timp –„de unde curge?“,„cu ce viteză?“,„cine-l pune în mişcare?“ etc. Secole de-a rândul,oamenii de ştiinţă au folosit noţiunea de „timp absolut“,introdusă de fizicianul Isaac Newton. Odată cu apariţia teoriei relativităţii,se crede că timpul îşi poate schimba inclusiv dimensiunea întru-un sens sau în celălalt. Aşa a apărut şi ideea că timpul este relativ. Cu toate acestea,multe dintre întrebările de mai sus nu şi-au primit răspunsurile.

Există materie neagră

Un studiu realizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) arată că materia neagră există,deşi nu poate fi văzută. Cercetătorii susţin că aceasta îşi dovedeşte existenţa prin efectele gravitaţionale,dar nu emite nicio formă de radiaţie electromagnetică. Ea reprezintă peste 80%  din totalul materiei din Univers. Tocmai pentru că nu a putut fi detectată până acum,materia neagră încă mai păstrează o mulţime de taine pentru savanţi.

Citeşte şi:

Ce sunt blestemele şi cum te fereşti de ele

Este sufletul nemuritor?

Ce e energia neagră

Din anii ’90,savanţii au descoperit că Universul se extinde cu o viteză tot mai mare. Ce a dus la accelerarea expansiunii Cosmosului? Cercetările arată că ar fi vorba de o energie neagră,denumită aşa ipotetic,prezentă în tot Universul,care exercită o puternică presiune negativă. Acest fenomen ar putea explica extinderea rapidă a Universului,însă teoria oamenilor de ştiinţă nu este susţinută de dovezi ştiinţifice clare.

Cum au apărut găurile negre

Se spune că primele găuri negre care s-au format în Univers aveau structuri asemănătoare stelelor. Apoi,cercetătorii de la Universitatea din Indiana,SUA,au ajuns la concluzia că acestea au crescut treptat în dimensiuni şi tot ce este absorbit în interiorul lor se poate transforma într-un nou Univers. Pe de altă parte,alţi oameni de ştiinţă sunt de părere că în găurile negre imense ar putea exista planete populate de diferite forme de viaţă.

Unde se află antimateria

Dezechilibrul dintre materie şi antimaterie a fost numit de savanţi asimetrie barionică. Acest fenomen al Cosmosului este unul dintre cele mai fascinante,fiindcă nu se ştie unde anume se află antimateria şi în ce procent există în Univers. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat tot felul de teorii,una dintre acestea sugerând că partea de Univers în care locuiesc oamenii conţine multă materie,iar în alte regiuni foarte îndepărtate predomină antimateria. Este doar o ipoteză,fenomenul fiind încă învăluit în mister. 

Lumi paralele

Unii cercetători cred în existenţa universurilor paralele. Descoperirile din domeniul fizicii cuantice susţin faptul că ar exista,simultan,mai multe lumi,care funcţionează fiecare după propriile legi ale fizicii,altele decât cele după care ne ghidăm noi,oamenii. Până în momentul de faţă,nu există dovezi care să ateste aceste universuri. Dar ne aflăm în secolul tehnologiei,aşa că nu este exclus ca savanţii să desluşească această enigmă.

Pământenii,singuri în Cosmos? 

Părerile sunt împărţite când vine vorba de existenţa unor alte forme de viaţă în oricare alt loc decât pe Pământ. Dacă ar fi să dea crezare interpretării unui misterios semnal dinspre constelaţia Săgetătorul,oamenii de ştiinţă ar putea spune că există şi alte forme de viaţă dotate cu inteligenţă. În 1977,radiotelescopul Universităţii din Ohio,amplasat în statul Delawar,a receptat un puls electromagnetic care a durat 37 de secunde şi care avea exact caracteristicile unui semnal extraterestru. 



Recente

Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg
OCC Elixirul Dragostei UNITER jpg
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (1) jpeg
eclipsa  foto   Shutterstock jpg