Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an? Nici vorbă! Este un truc de PR pentru a vinde vacanţe

1 shutterstock 1792789729 jpg jpeg

A treia zi de luni din ianuarie este considerat─â cea mai deprimant─â zi din an ┼či a fost numit─â Blue Monday. Anul acesta, Blue Monday este pe 17 ianuarie ┼či, oric├ót de popular a devenit acest concept ├«n ultimii ani, nu avem niciun motiv temeinic s─â credem c─â aceast─â zi va fi mai proast─â dec├ót altele sau c─â ne va afecta s─ân─âtatea psihic─â.

În 2005, psihologul Cliff Arnall din Marea Britanie a găsit o formulă pentru a identifica cea mai deprimantă zi din an. Astfel, acesta a ajuns la concluzia ca a treia zi de luni din ianuarie este cea în care nefericirea atinge cote maxime.

Pentru a ajunge la acest rezultat, a creat o adev─ârat─â formul─â matematic─â, pentru care a luat ├«n calcul mai mul┼úi factori: zilele scurse de la Cr─âciun, datoriile acumulate dup─â cheltuielile de S─ârb─âtori, condi┼úiile meteorologice, ├«nc─âlcarea obiectivelor stabilite pentru noul an (├«ncepererea unei diete, renun┼úarea la fumat sau alcool etc.). To┼úi ace┼čti factori cumula┼úi conduc c─âtre cea mai deprimant─â zi din an, potrivit lui Arnall. ├Äns─â aceast─â formul─â nu are nicio baz─â ┼čtiin┼úific─â, dup─â cum ├«nsu┼či autorul ei a declarat peste ani de zile.

Cine a profitat?

stanga
dreapta
2 blue jpg jpeg

Cliff Arnall a venit cu aceast─â formul─â la cererea unei agen┼úii de turrism din Marea Britanie. El a creat o ecua┼úie matematic─â destul de complicat─â pentru a-┼či sus┼úine teoria: [W+(D-d)] x TQ/M x NA.

2 blue jpg jpeg

W (weather ÔÇô n.r.) reprezint─â vremea ur├ót─â din ianuarie, D vine de la datoriile care se adun─â ├«n sezonul de iarn─â, d ├«nseamn─â salariul (unii angaja┼úi primesc ├«n avans, ├«n decembrie, salariul pe ianuarie, a┼ča c─â urm─âtorul salariu vine abia ├«n februarie), T este timpul care a trecut de la Cr─âciun, iar Q este timpul scurs de c├ónd au fost stabilite rezolu┼úiile pentru noul an (├«ncepererea unei diete, renun┼úarea la fumat sau alcool etc.), de regul─â suficient pentru ca acestea s─â fi fost deja ├«nc─âlcate. M este motiva┼úia s─âzut─â, iar NA e nevoia de a ac┼úiona. 

Agen┼úia Sky Travel, cea care a apelat la serviciile psihologului, a ┼či folosit termenul Blue Monday pentru pentru a-┼či promova ofertele de iarn─â ┼či a vinde vacan┼úe. ┼×i nu doar Sky Travel. Agen┼úiile de PR ┼či marketing au manipulat conceptul ┼či l-au folosit ca oportunitate de a vinde. Agen┼úiile au  mizat pe aceast─â fals─â nefericire ┼či depresie de Blue Monday ┼či pe faptul c─â oamenii  deveneau mai vlnerabili la publicitate ┼či v├ónz─âri, tocmai din cauze acestei false st─âri care le fusese indus─â.

Peste c├ó┼úiva ani, psihologul a declarat c─â formula sa este pseudo┼čtiin┼ú─â ┼či i-a ├«ndemnat pe oameni s─â ÔÇ×resping─â no┼úiunea de Blue MondayÔÇť.

FOTO ShutterstockRecente

Patricia Taylor si Keanu Reeves   shutterstock 95848498   crop png
Vedete jpg
eurovision shutterstock 2148569303 jpg
Chris Rock shutterstock 68551117 jpg
pizza miros shutterstock 1160070121 jpg
nunta printesa diana si printul charles jpeg
horoscop shutterstock 1740543341 jpg
shutterstock 1674726580 jpg
01   coperta cf10 page 0001 jpg
hitler shutterstock 754279543 jpg
camilla parker jpeg
Cupluri jpg
6 shirley temple profimedia 0098284926 jpg jpeg
Celebra creatoare de mod─â Coco Chanel a ├«ncetat din via╚Ť─â ├«n 1971 jpeg
Anne Hathaway jpg
Un manuscris al lui Albert Einstein în care calcula teoria relativităţii a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record jpeg
Brad Pitt jpg
mercur retrograd png
1 elon musk jpg jpeg
Salma Hayek jpeg