Ce nu ştiai despre munţii Himalaya

1 81956 original jpg jpeg

Cel mai înalt lanţ muntos din lume poartă numele de Himalaya. El se extinde de la Afganistan, prin Pakistan către India, spre Nepal şi Tibet prin Bhutan şi se termină în Myanmar, acoperind aproximativ 75% din Nepal.

Iată câteva lucruri interesante despre Himalaya:

1.    Himalaya formează o gamă de munţi în Asia, separând câmpiile subcontinentului indian de platoul tibetan.

2.    Sistemul de munţi cuprinde 5 ţări: India, Bhutan, Republica Populară Chineză, Nepal şi Pakistan. Himalaya include, de asemenea, uimitoarele lanţuri muntoase Karakoram şi Hindu Kush.

3.    Aceşti munţi au fost creaţi ca două plăci - plăcile indo-australiene şi eurasiatice - s-au ciocnit cu aproximativ 55 de milioane de ani în urmă.

4.    Un total de 3000 de mile cubice sau 12000 de kilometri cubi de apă proaspătă sunt stocate în cei 15 000 de gheţari care se găsesc în aceşti munţi. Sunt al treilea cel mai mare depozit de zăpadă şi gheaţă din lume, după Antarctica şi Arctica.

5.    Înălţimile lanţului muntos sunt acoperite de gheaţă şi zăpadă. Condiţiile tropicale sunt experimentate la baza munţilor. Cu toate acestea, condiţiile climatice se schimbă pe măsură ce te deplasezi spre altitudini mai mari.

6.    Himalaya afectează în speciali clima din Asia. De fapt, au un rol important în crearea deşertului Gobi şi sunt, de asemenea, principalul motiv pentru ploile abundente din regiunea Terai (sudul Nepalului).

7.    Care este semnificaţia numelui? În Tibet, lanţul muntos este numit Chomolungma. Mai mult, cuvântul sanscrit "Himalaya" se traduce literalmente drept "Casa de zăpadă", datorită faptului că partea superioară a acestei zone muntoase este întotdeauna acoperită de zăpadă. Nepalezii îl numesc "Samgarmatha", care se traduce "fruntea cerului" sau "zeiţa universului".

8.    Multe din vârfurile munţilor sunt sacre pentru oamenii care locuiesc în zonele înconjurătoare, în special pentru pelerinii budişti şi hinduşi, care merg acolo să mediteze şi să se roage.

9.    Cu peste 110 vârfuri care au altitudini de 7.300 de metri (24.000 de picioare), Himalaya includ cei mai înalţi munţi din lume, şi anume Muntele Everest, Kanchenjunga şi Karakoram.

10.    Vârful Everest, 8.850 de metri (29.035 picioare), este cel mai înalt punct de pe Pământ. Înălţimea vârfului Everest a fost publicată pentru prima dată în 1856, când era cunoscută ca vârful XV. Everest creşte cu aproximativ 1/4 în fiecare an. Cu toate acestea, forţele de intemperii şi eroziunea scad munţii cu aproximativ aceeaşi rată.

11.    Everest şi-a primit numele după guvernatorul englez, Sir George Everest, care domnea în India în timpul primei măsurători a muntelui.

12.    Primele două persoane care au cucerit vârful cel mai înalt al lumii, Everest, la 29 mai 1953, au fost nepalezul Tenzing Norgay şi neo-zeelandezul Edmund Hillary. Se spune că Tenzing Norgay a îngropat creioanele albastre şi roşii ale fiicei sale pe vârful Everest.

13.    În 1999, Babu Chiri Sherpa deţinea recordul pentru cel mai mult timp petrecut pe vârful Everest, după ce a stat acolo 21 de ore.

14.    În 2005, Moni Mulepati şi Pem Dorjee, cu cuplu nepalez, s-au căsătorit pe platoul vârfului Everest.

15.    Nu există pic de vegetaţie în apropierea vârfului muntelui Himalaya din cauza temperaturilor extrem de scăzute, a vântului puternic şi a lipsei de oxigen.



Recente

Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg
Regele Charles  foto   Instagram The Royal Family jpg
Zodii care nu sunt materialiste jpg
Mary Elizabeth Winstead, Ewan McGregor  foto   Shutterstock jpg
vacanta la all inclusive jpg