Cei mai înalţi munţi din lume. TOP 3 vârfuri uimitoare

cei mai înalţi munţi din lume jpeg

1. Cei mai înalţi munţi din lume - Muntele Everest

Muntele Everest se află pe locul întâi în top cei mai înalţi munţi din lume. Este cel mai cunoscut şi înalt vârf de munte al Pământului. Acesta este situat în lanţul muntos Mahalangur în Nepal şi Tibet. În plus,are o înălţime de 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Datorită popularităţii sale,muntele Everest atrage o mulţime de alpinişti,într-adevăr pe cei foarte experimentaţi. Mai mult decât atât,există două trasee principale de alpinism. Unul este cunoscut sub numele de traseul standard,la sud-est de Nepal,iar celălalt începe din nordul Tibetului.

4a289df7f2160404253e36203d324289 jpg jpeg

Se spune că eforturile de a ajunge la primele înregistrări ale vârfului Everest au fost făcute de către alpinişti britanici. Cu toate acestea,prima ascensiune de succes s-a înregistrat la data de 29 mai 1953,de perechea de alpinişti Edmund Hillary şi Tenzing Norgay,primul fiind neozeelandez şi al doilea indian.

Trebuie să menţionăm că,la regiunile superioare ale muntelui Everest,alpiniştii care caută vârful petrec timp substanţial într-o zonă care se numeşte zona morţii. Această zonă are o altitudine mai mare de 8.000 de metri,şi unde nu trebuie să stai mai mult de 12 ore. Multe dintre decesele care se petrec acolo se datorează statului prea mult timp în zona morţii.

2. Cei mai înalţi munţi din lume - Muntele k2

K2 se află pe locul doi în top cei mai înalţi munţi din lume, după Everest. Are 8.611 metri deasupra nivelului mării şi este situat la 1.500 km vest de Everest,în mijlocul Asiei,la graniţa dintre China şi Pakistan. În plus,K2 este cel mai înalt vârf al lanţului muntos Karakorum şi cel mai înalt vârf din Pakistan.

K2 este cunoscut sub numele de muntele Savage,din cauza modului extrem de dificil de urcare. În plus,are a doua cea mai mare rată de decese dintre munţii care au peste 8000 metri altitudine deasupra nivelului mării.

984a03e0d32ea3ca26c31c558e9cc7a8 jpg jpeg

Au existat în tot acest timp în jur de 300 de succese care au ajuns să atingă vârful muntelui şi 80 de decese. Odată la patru încercări de escaladare a muntelui,o persoană moare. Cu toate acestea,primul succes a fost înregistrat la data de 31 iulie 1954 de către alpiniştii Lino Lacedelli şi Achille Compagnoni,fiind cei care s-au aflat în prima expediţie condusă de italianul Ardito Desio.

Mai mult,se crede că cel mai dificil de

spre vârful K2 este partea care vine dinspre China,fiind cea mai periculoasă şi dificilă. Din acest motiv,de cele mai multe ori se urcă de pe partea pakistaneză. În plus,K2 nu a fost escaladat iarna niciodată şi se crede că acest lucru nu se va întâmpla.

3. Muntele Kanchenjunga

Kanchenjunga este pe locul trei în top cei mai înalţi munţi din lume. Este situat în Nepal. Înălţimea acestui munte este de aproximativ 8.586 de metri deasupra nivelului mării. În plus,este într-o secţiune din Himalaya,care se numeşte Kanchenjunga Himal.

Totodată,Kangchenjunga este cel de-al doilea cel mai înalt vârf al Munţilor Himalaya,după celebrul vârf al muntelui Everest. Până în 1852,se credea că Kangchenjunga este cel mai înalt munte din lume.

e36622dc61823a1e217b13b99f44daa8 jpg jpeg

Cu toate acestea,în urma unor calcule efectuate în 1849,rezultatul a fost că Muntele Everest este cel mai înalt. Apoi,după verificarea suplimentară a tuturor calculelor,a fost anunţat oficial în anul 1856,că Kangchenjunga este al treilea în top cei mai înalţi munţi din lume,după Everest şi K2.

Prima escaladare cu succes a muntelui Kangchenjunga a fost datată în 25 mai 1955 de către Joe Brown şi George Band,care au făcut parte dintr-o expediţie britanică. De asemenea,trebuie menţionat faptul că,există un mit care spune că zona din jurul Kangchenjunga este locuită de o divinitate,care se numeşte "Kangchenjunga Demon",un tip de yeti sau rakshasa.

În 1925,a existat o expediţie geologică condusă de un britanic care a observat o creatură bipedă,iar după ce a dezvăluit localnicilor despre aceasta,ei s-au referit la el ca la " Kangchenjunga Demon". Şi până acum,nimeni nu ştie dacă acest lucru este adevărat sau este doar un mit.

Deşi nu există o definiţie universal acceptată a unui munte,putem spune că pur şi simplu sunt munţi mari,care se întind deasupra terenului din jur într-o zonă limitată,de obicei sub forma unui vârf.

Diferenţa dintre munte şi deal este dată de faptul că munţii sunt mai abrupţi decât dealurile. În plus,se crede că munţii s-au format prin forţe tectonice sau în urma eruperii unui vulcan. De asemenea, este de remarcat faptul că munţii sunt mai puţin preferaţi de oameni pentru a locui,decât zonele joase. Acest lucru se datorează vremii reci şi,pentru că,nivelul scăzut al terenului este potrivit pentru agricultură.

Credite foto: www.pouted.com