Cele mai scumpe falsuri. O familie regală a plătit 450 de milioane de dolari pentru o reproducere a unui Da Vinci

1 shutterstock 1060239314 jpg jpeg

Falsurile de artă sunt la fel de vechi ca arta însăşi, datând de mai bine de două mii de ani. Unii dintre cei mai mari artişti ai lumii, Da Vinci,Picasso, au creat opere de artă râvnite de cei bogaţi oameni dispuşi să plătească milioane pentru a le avea în colecţiile lor. Nu întotdeauna au avut parte de operele originale.

Reproducerile în artă reprezintă o afacere profitabilă, iar cineva suficient de inteligent poate obţine milioane de pe urma acestora. Unele falsuri sunt create de studenţi care copiază un maestru. Altele sunt realizate cu unicul scop de a păcăli pe cineva să creadă că este originalul. Oricât de mult ar avea de câştigat cei care vând lucrări false, tehnicile moderne le pot dezvălui provenienţa mult mai uşor decât în trecut.

În anii 1940, un artist olandez pe nume Han Van Meergeren a păcălit lumea artei şi a stârnit ceea ce a fost numit cel mai mare scandal al secolului al XX-lea. Van Meergeren era un pictor talentat, dar a pus la cale un plan ingenios pentru a-şi demonstra abilităţile. A decis să-şi demonstreze iscusinţa prin realizarea unor picturi ale unor artişti olandezi populari din secolul al XVII-lea. Cei mai buni critici de artă şi experţi ai vremii au acceptat picturile ca fiind autentice. Cel mai de succes fals al lui a fost „Cina la Emaus”, despre care chiar şi experţii au afirmat că este un Vermeer original.

Pictorul a vândut reproducerea liderului militar nazist Hermann Goering. Acest lucru a dus la arestarea pictorului, deoarece oficialii credeau că a vândut naziştilor proprietăţi culturale olandeze. Pentru a evita sentinţa, a recunoscut că vânduse un fals. Meergeren a reuşit totuşi să-şi înşele cumpărătorii cu peste 30 de milioane de dolari.

Un Picasso fals de 5 milioane de dolari

Un dealer de artă pe nume Tatiana Khan din Los Angeles s-a bucurat să obţină bani frumoşi pe seama unui fals. A vândut unui colecţionar o lucrare a lui Picasso cunoscută sub numele de „La Femme Au Chapeau Bleu”. Cumpărătorul a fost convins că pictura valorează 5 milioane de dolari. Câţiva ani mai târziu, a ieşit la iveală că tabloul era un fals. Proprietarul l-a dat în judecată pe Khan şi a angajat un artist pentru a fabrica pictura lui Picasso din 1901.

Citeşte şi:

Caravaggio, un proxenet şi un criminal condamnat la moarte de Papă. Pe cine a ucis pictorul italian?

A pictat sute de tablouri, însă Vincent van Gogh a vândut unul singur în timpul vieţii. Ce trai a dus faimosul artist

O reproducere după un Da Vinci, cumpărată cu 450 de milioane de dolari, stă într-un depozit

La o licitaţie de artă din New York, în anul 2017, un grup de miliardari au licitat un tablou de 500 de ani care aparţinea pictorului Leonard Da Vinci numit „Salvator Mundi”. Opera de artă s-a vândut cu 450 de milioane de dolari, ceea ce a făcut-o cea mai scumpă pictură din lume. Mai târziu, s-a aflat că fusese cumpărată de prinţul moştenitor saudit Mohammed Bin Salman. Iniţial, în anul 2005, lucrarea a fost cumpărată de un dealer de artă din New York cu numai 1.175 de dolari.

Există mai puţin de 20 de picturi ale artistului italian renascentist, de aceea, raritatea picturii i-a oferit un preţ atât de mare. Niciuna nu este proprietate privată şi toate aparţin muzeelor. Pictura lui Da Vinci cumpărată de Salman avea însă o mică problemă: nu era reală.

Renumitul muzeu de artă spaniol „Prado” a retrogradat pictura, spunând că a fost doar „atribuită, autorizată sau supravegheată de Da Vinci”. Aceste afirmaţii au fost repetate ulterior de curatorii de la Luvru. Muzeul a concluzionat că a fost opera unui elev, iar maestrul însuşi a contribuit foarte puţin la realizarea ei. Experţii sugerează că, dacă ar fi licitat din nou, lucrarea ar costa aproximativ 1,5 milioane de dolari. Pictura este ascunsă acum într-un depozit din Elveţia.

FOTO: ShutterstockRecente

Printul Charles si Printesa Diana (sursa FOTO profimedia)
Jennifer Aniston sursa  Shutterstock jpg
Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg