Citricele, cele mai cultivate fructe de pe planetă

1 79371 original jpg jpeg

Originare din India, citricele sunt apreciate pentru calităţile lor gastronomice şi nutriţionale. Portocalele, mandarinele, grapefruitul sau fructele de pomelo sunt delicioase, revigorante şi bogate în vitamina C. Sunt cele mai cultivate fructe de pe planetă şi sunt folosite proaspete, în deserturi sau sub formă de suc.

Originare din India, citricele sunt apreciate pentru calităţile lor gastronomice şi nutriţionale. Portocalele, mandarinele, grapefruitul sau fructele de pomelo sunt delicioase, revigorante şi bogate în vitamina C. Sunt cele mai cultivate fructe de pe planetă şi sunt folosite proaspete, în deserturi sau sub formă de suc.

Portocala, vedetă mondială

Zemoasă şi dulce, portocala este apreciată peste tot în lume, dar mai ales în Asia şi în China. Astfel, asiaticii cumpără cutii întregi de portocale de anul nou chinezesc, iar francezii obişnuiesc să toarne suc de portocale peste castanele proaspăt prăjite şi descojite. Esenţa din coajă de portocală este folosită în industria parfumeriei, pentru obţinerea gemului aromat şi în producţia de lichioruri fine.

Grepfrut, bomba de vitamine

Răcoritor şi cu gust dulce-amărui, grepfrutul este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru micul dejun. Fructul este sărac în calorii, hidratează şi energizează, este o sursă excelentă din vitaminele A şi C, dar şi de potasiu şi de compuşi cu rol antioxidant.                                                                                                                                                                                                                                                

Lămâia, în curele de slăbit

Lămâia aduce prospeţime şi savoare într-o mulţime de preparate, de la deserturi până la supe şi salate. Vechii egipteni credeau că lămâie este antidotul oricărei otrăvuri. Nu are multe calorii şi poate fi folosită în curele de slăbit. Un pahar de suc de lămâie cu apă călduţă, băut dimineaţa, ajută digestia.

Pomelo, fructul reuniunii

Chinezii consideră că pomelo e fructul reuniunii, iar în Asia este consumat crud, ca gustare, condimentat doar cu sare şi un praf de pudră de boia iute. Poate fi adăugat în salate, dar şi în tot felul de mâncăruri, în combinaţie cu mentă, coriandru sau busuioc. Are un gust plăcut şi în combinaţie cu alte fructe exotice – ananas, cocos sau mango –, dar şi cu legume – morcovi, ridichi şi ceapă verde. Dacă e gătit, pomelo devine amărui. Poate fi adăugat, proaspăt, în paste, peşte, pui, creveţi şi poate înlocui lămâia sau grepfrutul în orice reţetă. Poate fi transformat în dulceaţă, jeleu sau sirop, iar coaja poate fi confiată.

Atenţie!

Nu folosi, în reţete, coajă de citrice rasă, decât dacă ai la dispoziţie fructe bio, netratate cu pesticide.

Bine de ştiut!

Consumul regulat de grepfrut scade efectul anticoncepţionalelor şi interacţionează cu unele substanţe din medicamentele prescrise în depresie, hipertensiune şi boli de inimă.Recente

Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg