Citricele, cele mai cultivate fructe de pe planetă

Originare din India, citricele sunt apreciate pentru calităţile lor gastronomice şi nutriţionale. Portocalele, mandarinele, grapefruitul sau fructele de pomelo sunt delicioase, revigorante şi bogate în vitamina C. Sunt cele mai cultivate fructe de pe planetă şi sunt folosite proaspete, în deserturi sau sub formă de suc.
Originare din India, citricele sunt apreciate pentru calităţile lor gastronomice şi nutriţionale. Portocalele, mandarinele, grapefruitul sau fructele de pomelo sunt delicioase, revigorante şi bogate în vitamina C. Sunt cele mai cultivate fructe de pe planetă şi sunt folosite proaspete, în deserturi sau sub formă de suc.
Portocala, vedetă mondială
Zemoasă şi dulce, portocala este apreciată peste tot în lume, dar mai ales în Asia şi în China. Astfel, asiaticii cumpără cutii întregi de portocale de anul nou chinezesc, iar francezii obişnuiesc să toarne suc de portocale peste castanele proaspăt prăjite şi descojite. Esenţa din coajă de portocală este folosită în industria parfumeriei, pentru obţinerea gemului aromat şi în producţia de lichioruri fine.
Grepfrut, bomba de vitamine
Răcoritor şi cu gust dulce-amărui, grepfrutul este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru micul dejun. Fructul este sărac în calorii, hidratează şi energizează, este o sursă excelentă din vitaminele A şi C, dar şi de potasiu şi de compuşi cu rol antioxidant.
Lămâia, în curele de slăbit
Lămâia aduce prospeţime şi savoare într-o mulţime de preparate, de la deserturi până la supe şi salate. Vechii egipteni credeau că lămâie este antidotul oricărei otrăvuri. Nu are multe calorii şi poate fi folosită în curele de slăbit. Un pahar de suc de lămâie cu apă călduţă, băut dimineaţa, ajută digestia.
Pomelo, fructul reuniunii
Chinezii consideră că pomelo e fructul reuniunii, iar în Asia este consumat crud, ca gustare, condimentat doar cu sare şi un praf de pudră de boia iute. Poate fi adăugat în salate, dar şi în tot felul de mâncăruri, în combinaţie cu mentă, coriandru sau busuioc. Are un gust plăcut şi în combinaţie cu alte fructe exotice – ananas, cocos sau mango –, dar şi cu legume – morcovi, ridichi şi ceapă verde. Dacă e gătit, pomelo devine amărui. Poate fi adăugat, proaspăt, în paste, peşte, pui, creveţi şi poate înlocui lămâia sau grepfrutul în orice reţetă. Poate fi transformat în dulceaţă, jeleu sau sirop, iar coaja poate fi confiată.
Atenţie!
Nu folosi, în reţete, coajă de citrice rasă, decât dacă ai la dispoziţie fructe bio, netratate cu pesticide.
Bine de ştiut!
Consumul regulat de grepfrut scade efectul anticoncepţionalelor şi interacţionează cu unele substanţe din medicamentele prescrise în depresie, hipertensiune şi boli de inimă.