Curiozităţi despre bani. Regina Elisabeta a II-a apare pe monedele şi bancnotele din peste 35 de state

1 shutterstock 390337198 jpg jpeg

O vorbă veche spune că banii fac Pământul să se învârtească. Puterea lor a fost nepreţuită, încă din vremurile de demult. Cine a inventat aceste bucăţi de hârtie, atât de valoroase?

Răspunsul la întrebarea despre cum au apărut banii pe lume vine din China veche. Banii de hârtie au fost utilizaţi pentru prima dată de chinezi, care au început să îi folosească în timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr.), în special sub formă de note private de credit. Ei bine, chinezii au folosit banii de hârtie cu peste 500 de ani înainte ca aceştia să devină o practică în Europa, în secolul al XVII-lea. Iată câteva lucruri inedite despre bani, pe care este posibil să nu le ştii! De exemplu, ştiai că termenul salariu nu are nicio legătură cu banii?

Figura reginei Angliei apare pe cei mai mulţi bani

Actuala suverană a Marii Britanii, regina Elisabeta a apărut pe mai multe monede şi bancnote decât orice altă personalitate a lumii, fiind figura centrală de pe moneda naţională a mai mult de 35 de ţări.

Banii chiar sunt murdari şi nu vorbim la figurat. Părerile avizate merg până acolo şi susţin că bancnotele conţin mai mulţi microbi decât un vas de toaletă. Iar specialiştii în virusologie arată că virusul gripei poate trăi pe o bancnotă timp de 17 zile. Motiv suficient pentru a face plăţi cu cardul, mai ales în aceste vremuri, de pandemie.

Există o ţară africană unde, în anul 2008, inflaţia a ajuns la cote fabuloase. Este vorba despe Zimbabwe, unde un dolar american ajunsese să fie echivalent cu 2,62 miliarde de dolari locali. Ca să-nţelegeţi absurdul situaţiei, aflaţi că o pâine ajunsese să coste 10,4 miliarde de dolari zimbabweni.

Banii sunt reciclaţi atunci când sunt uzaţi. Monedele uzate sunt topite şi folosite pentru a fabrica monede noi. Bancnotele vechi sunt, la rândul lor, mărunţite, reciclate şi apoi transformate, în unele ţări, în şindrilă sau buşteni speciali pentru şemineu (SUA). Aşadar, americanii care folosesc buşteni speciali pentru aprinderea focului în şemineu ar putea arde, literalmente, bani.

Cuvântul salariu n-are nicio legătură cu banii. Salariu derivă din termenul latin sal (sare), acest mineral fiind folosit de romani, la începuturile imperiului, ca monedă de schimb pentru diferite bunuri. Unii istorici spun că soldaţii romani, în special, erau plătiţi cu o anumită cantitate de sare pentru serviciile lor.

@shutterstockRecente

Patricia Taylor si Keanu Reeves   shutterstock 95848498   crop png
Vedete jpg
eurovision shutterstock 2148569303 jpg
Chris Rock shutterstock 68551117 jpg
pizza miros shutterstock 1160070121 jpg
nunta printesa diana si printul charles jpeg
horoscop shutterstock 1740543341 jpg
shutterstock 1674726580 jpg
01   coperta cf10 page 0001 jpg
hitler shutterstock 754279543 jpg
camilla parker jpeg
Cupluri jpg
6 shirley temple profimedia 0098284926 jpg jpeg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Anne Hathaway jpg
Un manuscris al lui Albert Einstein în care calcula teoria relativităţii a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record jpeg
Brad Pitt jpg
mercur retrograd png
1 elon musk jpg jpeg
Salma Hayek jpeg