Curiozităţi despre bani. Regina Elisabeta a II-a apare pe monedele şi bancnotele din peste 35 de state

1 shutterstock 390337198 jpg jpeg

O vorbă veche spune că banii fac Pământul să se învârtească. Puterea lor a fost nepreţuită, încă din vremurile de demult. Cine a inventat aceste bucăţi de hârtie, atât de valoroase?

Răspunsul la întrebarea despre cum au apărut banii pe lume vine din China veche. Banii de hârtie au fost utilizaţi pentru prima dată de chinezi, care au început să îi folosească în timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr.), în special sub formă de note private de credit. Ei bine, chinezii au folosit banii de hârtie cu peste 500 de ani înainte ca aceştia să devină o practică în Europa, în secolul al XVII-lea. Iată câteva lucruri inedite despre bani, pe care este posibil să nu le ştii! De exemplu, ştiai că termenul salariu nu are nicio legătură cu banii?

Figura reginei Angliei apare pe cei mai mulţi bani

Actuala suverană a Marii Britanii, regina Elisabeta a apărut pe mai multe monede şi bancnote decât orice altă personalitate a lumii, fiind figura centrală de pe moneda naţională a mai mult de 35 de ţări.

Banii chiar sunt murdari şi nu vorbim la figurat. Părerile avizate merg până acolo şi susţin că bancnotele conţin mai mulţi microbi decât un vas de toaletă. Iar specialiştii în virusologie arată că virusul gripei poate trăi pe o bancnotă timp de 17 zile. Motiv suficient pentru a face plăţi cu cardul, mai ales în aceste vremuri, de pandemie.

Există o ţară africană unde, în anul 2008, inflaţia a ajuns la cote fabuloase. Este vorba despe Zimbabwe, unde un dolar american ajunsese să fie echivalent cu 2,62 miliarde de dolari locali. Ca să-nţelegeţi absurdul situaţiei, aflaţi că o pâine ajunsese să coste 10,4 miliarde de dolari zimbabweni.

Banii sunt reciclaţi atunci când sunt uzaţi. Monedele uzate sunt topite şi folosite pentru a fabrica monede noi. Bancnotele vechi sunt, la rândul lor, mărunţite, reciclate şi apoi transformate, în unele ţări, în şindrilă sau buşteni speciali pentru şemineu (SUA). Aşadar, americanii care folosesc buşteni speciali pentru aprinderea focului în şemineu ar putea arde, literalmente, bani.

Cuvântul salariu n-are nicio legătură cu banii. Salariu derivă din termenul latin sal (sare), acest mineral fiind folosit de romani, la începuturile imperiului, ca monedă de schimb pentru diferite bunuri. Unii istorici spun că soldaţii romani, în special, erau plătiţi cu o anumită cantitate de sare pentru serviciile lor.

@shutterstockRecente

cafea jpg
protest jpg
Cindy Crawford foto  Shutterstock jpg
Sharon Stone foto  Shutterstock jpg
Michelle Obama cu familia foto  Shutterstock jpg
Jennifer Garner foto  Shuttestock jpg
George Clooney, Denzel Washington foto  Shutterstock jpg
Joe Jonas și Sophie Turner foto  Shutterstock jpg
David și Victoria Beckham jpeg
paste jpg
Mila Kunis, Ashton Kutcher foto  Shutterstock jpg
Forma buzelor arata cat esti de afectuos Sursa foto shutterstock 1894073158 jpg
Julia Haart Instagram jpg
horoscop, zodii, stres jpg
Beyonce sursa  Shutterstock jpg
Gordon Ramsay jpg
DISKOteka 5 jpeg
Revista Click! pentru femei Nr 19  15 28 septembrie 2023 jpeg
Michael Kors foto  Shutterstock jpg
Demi Lovato jpg