De unde vine obiceiul sărutului de Revelion. Gestul romantic datează din perioada Evului Mediu

2 shutterstock 342221795 jpg jpeg

Una dintre tradiţiile care se respectă în noaptea de Revelion este sărutatul partenerului, la miezul nopţii. Acest gest este popular în multe zone ale lumii şi se crede că originile datează chiar din perioada Evului Mediu.

Ai sau nu planuri pentru petrecerea de Revelion, un lucru este cert: nu ai cum să nu respecţi măcar o tradiţie a acestei nopţi speciale! Fie că vorbim de număratul secundelor, până la miezul nopţii, de mâncatul alimentelor „aducătoare de noroc‟ sau de purtatul a cel puţin unui obiect vestimentar, de culoare roşie. Un obicei pe care mulţi îndrăgostiţi îl respectă, foarte popular în New York, este sărutatul partenerului, la miezul nopţii. Iată care este originea acestui gest şi de ce a devenit atât de popular!

Potrivit Dr. Christina Fitzgerald, profesor de literatură la Universitatea din Toldeo, una dintre cele mai vechi menţiuni literare despre sărutul de Anul Nou datează încă din Evul Mediu. Un pasaj dintr-o carte descrie un joc de Anul Nou, în cadrul căruia doamnele care pierdeau la competiţie erau nevoite să îşi sărute partenerii, pentru „a-i face fericiţi‟.

stanga
dreapta
3 revelion jpg jpeg

O altă variantă este cea conform căreia acest obicei este inspirat din Hogmanay, o tradiţie vikingă, sărbătorită de Anul Nou, în Scoţia. Tradiţia Hogmanay spune că este bine să îţi săruţi partenerul, cel puţin o dată, în noaptea de Anul Nou, gest prin care îi urezi „Un An Nou mai bun!‟.

Tradiţie sau superstiţie?

Adevărul este la mijloc. Pe de o parte, acest gest este considerat a fi o tradiţie, având în vedere că este transmis din „generaţie în generaţie‟ şi practicat pe scară largă. „Superstiţiile în schimb implică, de obicei, un element de cauză şi efect. Dacă oamenii ar crede că sărutul ar putea preveni un an de singurătate, ar reprezenta o superstiţie, însă acest gest este considerat a fi o tradiţie‟, a spus profesorul de folclor Daniel Compora, pentru Reader's Digest.

Pe de altă parte, în unele zone, acest gest este considerat a fi o superstiţie, deoarece indică faptul că persoana care îşi va săruta partenerul la miezul nopţii, de Revelion va avea noroc în relaţie pentru tot restul anului. De asemenea, unii cred că dacă nu se vor săruta imediat după ora 24:00 vor avea parte de 365 de zile de singurătate.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg