Diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian: scurt istoric

diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian jpeg

Dacă şi tu te întrebi care este diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian, atunci acest articol îţi va oferi lămuririle necesare.

 

Calendarul gregorian este cel mai folosit din lume, dar mai există unele biserici care ţin sărbătorile după vechiul calendar iulian. Însă cum au apărut aceste sisteme de împărţire a timpului, care e diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian şi, mai ales, în ce mod influenţează viaţa oamenilor din întreaga lume?

Diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian - Calendarul lui Iulius Cezar

Primul conducător care a simţit nevoia stabilirii unui calendar universal a fost Iulius Cezar,în anul 46 î. H.,deoarece modul în care era calculat timpul până atunci era inexact. Anul roman avea 355 de zile,iar periodic se adăuga o lună suplimentară,numită Intercalaris,care era formată din 27 de zile. Pentru a corecta această problemă,a fost creat calendarul iulian,inspirat de sistemul de calcul egiptean, care cuprindea 365 de zile,fiind format din 12 luni,cu un an bisect din patru în patru ani.

Reforma Papei Grigore al XIII-lea

Calendarul iulian nu era în totalitate exact deoarece anul calendaristic nu corespundea cu anul astronomic şi în fiecare an rămâneau 11 minute,care în 128 de ani duceau la apariţia unei noi zile. De asemenea,s-a constatat că metodele de calcul folosite pentru stabilirea rotaţiilor soarelui şi ale lunii nu se potriveau în realitate cu mişcările a celor doi aştri. Pentru a corecta aceste probleme,Papa Grigore al XIII-lea a cerut stabilirea unui nou calendar,cunoscut sub denumirea de calendarul gregorian. Acesta a fost adoptat în ziua de 24 februarie 1582 şi cu această ocazie au fost suprimate 10 zile din calendar,pentru a şterge diferenţa de 11 minute acumulată anual în decursul secolelor. Astfel, ziua de 5 octombrie a devenit 14 octombrie.

Diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian - Paştele,celebrat diferit de catolici şi ortodocşi

Deşi calendarul gregorian a fost adoptat de majoritatea ţărilor,unele patriarhii au refuzat să accepte noul sistem de împărţire a timpului şi-l folosesc în continuare pe cel iulian. Este vorba de Patriarhia Ierusalimului,Biserica Rusă şi Biserica Sârbă,precum şi de mănăstirile de pe Muntele Athos,care ţin sărbătorile pe rit vechi. Chiar dacă Biserica Catolică şi majoritatea Bisericilor Ortodoxe au adoptat calendarul gregorian,acestea din urmă calculează data Paştilor tot după calendarul iulian,când echinocţiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu. Din acest motiv,data Paştelui este diferită în unii ani la catolici şi la ortodocşi. Anul acesta creştinii catolici vor celebra Paşetele la 27 martie,iar cei ortodocşi la 1 mai.

Bine de ştiut

Metoda stabilirii datei la care se sărbătoreşte Învierea Domnului a fost hotărâtă în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea,din anul 325. Paştele este celebrat în ziua de duminică,după prima lună plină care urmează după echinocţiul de primăvară.



Recente

1 jamie foxx shutterstock 1325983100 jpg jpeg
Nicole Kidman  foto   Shuttestock jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  sursa foto   Instagram jpg
las vegas jpg
Jennifer Garner  sursa   Shutterstock jpg
Damian Draghici   Meditatii Romanesti 7 jpg
Elle Macpherson  foto   Shutterstock jpg
actrița Teri Hatcher  foto   Shutterstock jpg
Nostalgia Imaginarium 2024 Day2 Gicu (350) jpg
vedete  foto   Shutterstock jpg
Cher  sursa foto   Shutterstock jpg
Patrick Stewart  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2275523597 jpg
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg