Hărţi vechi, oraşe pierdute. Superlativele descoperirilor arheologice din anul care a trecut

1 cea mai veche harta a europei jpg jpeg

În ciuda unui an cu ştiri descurajatoare şi a tuturor problemelor asociate cu COVID-19, oamenii de ştiinţă au făcut numeroase descoperiri arheologice şi culturale foarte interesante care au surprins lumea.

Cea mai veche hartă din Europa, un „oraş de aur pierdut” din Egipt şi o geoglifă din India, care ar putea fi cea mai mare din lume, sunt doar câteva dintre descoperirile arheologice incredibile ale anului 2021.

Gravurile găsite pe o placă de piatră veche de 4.000 de ani din Franţa s-a dovedit a fi cea mai veche hartă din Europa. Placa are o serie de linii care reprezintă râul Odet şi valea lui înconjurătoare din vestul Franţei, o zonă de aproximativ 30 de kilometri. Placa de piatră a fost aflată la 1900. Anul acesta, un studiu al gravurilor a folosit fotogrametria pentru a crea o imagine 3D foarte detaliată a plăcii şi a arătat că gravurile formează o hartă. Este posibil să fi fost folosită de un prinţ sau rege pentru a ilustra teritoriul pe care l-a condus.

Cel mai mare oraş descoperit în Egipt şi cea mai mare descoperire după cea a mormântului lui Tutankamon

stanga
dreapta
2 geoglife india jpg jpeg
3 orasul de aur jpg jpeg

Arheologii au descoperit un „Oraş de aur pierdut” lângă Luxor (Teba antică), în Egipt. Oraşul era cunoscut sub numele de „Ascensiunea lui Aton” şi a fost fondat de faraonul Amenhotep al III-lea care a domnit între 1391 şi 1353 î.Hr.. Oraşul are numeroase case, clădiri administrative, o brutărie, o zonă de pentru fabricarea cărămizilor şi morminte. Existenţa oraşului era cunoscută din înregistrări istorice, dar nu a fost descoperită până în acest an.

Cea mai mare geoglifă din lume

O geoglifă masivă, probabil cea mai mare din lume, a fost găsită în deşertul Thar din India, lângă graniţa cu Pakistan, acoperind o suprafaţă de aproximativ 21 de hectare. Este formată din mai multe spirale şi o linie şerpuitoare.

Drumul de-a lungul liniilor geoglifei are 48 de kilometri. Se estimează că geoglifa are 150 de ani, dar scopul său este neclar. Este greu de văzut de la sol şi a fost detectată pentru prima dată de o echipă de cercetători care analizau peisajul folosind Google Earth.

Primul cuplu găsit îmbrăţişat de arheologi

Cu aproximativ 1.500 de ani în urmă, un cuplu a fost îngropat împreună într-o îmbrăţişare. Când arheologii le-au găsit rămăşiţele, erau în continuare îmbrăţişarţi, în ciuda trecerii timpului. „Acesta a fost primul cuplu găsit într-o îmbrăţişare, în China”, a declarat coordonatorul echipei de cercetători, profesorul Qian Wang. Bărbatul avea între 29-35 de ani şi avea câteva răni, printre care un braţ rupt şi un deget lipsă de la mâna dreaptă. Femeia avea între 35-40 de ani şi avea câteva carii, dar fără răni aparente. Cercetătorii speculează că, după ce bărbatul a murit, femeia s-ar fi sinucis pentru a fi îngropată alături de partenerul ei.

Rămăşiţele unor oameni îngropaţi în amfore

De la mormântul de 2.000 de ani al unui copil şi al unui căţeluş până la un cimitir al victimelor ciumei poloneze din secolul al XVIII-lea, anul a fost plin de descoperiri neliniştitoare. Cercetătorii au dezvăluit un toiag vechi de 4.400 de ani sculptat în formă de şarpe şi mânuit de un şaman din neolitic în ceea ce este acum sud-vestul Finlandei.

Unele descoperiri arheologice dezvăluite în acest an au ridicat mai multe întrebări decât răspunsuri. Pe insula mediteraneană Corsica, rămăşiţele adulţilor îngropaţi în amfore gigantice între secolele al III-lea şi al VI-lea e.n. i-au nedumerit pe cercetători, deoarece practica de îngropare a decedaţilor în amfore era mai des folosită în cazul sugarilor şi copiilor. În Transilvania, oamenii îngropaţi cu urne aşezate peste cranii sau picioare i-au derutat în mod similar pe savanţi, care au teoretizat că vasele conţineau hrană sau băutură menite ca hrană pentru viaţa de apoi.

Citeşte şi:

Primele jucării sexuale. Ce folosea Cleopatra pentru a obţine plăceri intense

Cea mai veche piesă de artă din lume. Cum a rezistat sculptura din lemn până în prezent?

Un cimitir al animalelor de companie

În Berenice, (port de pe coasta Mării Roşii a Egiptului) a fost descoperit cel mai vechi cimitire de animale de companie care datează de acum 2.000 de ani. Animalele păreau să fi murit din cauze naturale şi au fost tratate cu grijă. Arheologii au găsit o varietate de animale, inclusiv un câine mare, înfăşurat în frunze de palmier, câini şi pisici fără dinţi care erau foarte bătrâni când au murit şi ar fi putut avea nevoie de ajutor de la stăpâni pentru a mânca. „Descoperirea arată că noi, oamenii, avem o nevoie profundă de compania animalelor”, a spus cercetătoarea Marta Osypińska, zooarheolog la Academia Poloneză de Ştiinţe din Varşovia.Recente

Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg