Cea mai veche piesă de artă din lume. Cum a rezistat sculptura din lemn până în prezent?
Un idol sculptat în lemn, descoperit în Ekaterinburg despre care se credea că nu are mai mult de câteva mii de ani s-a dovedit a fi cea mai veche piesă de artă monumentală din toate timpurile. Potrivit noilor estimări, a fost realizată la sfârşitul ultimei ere glaciare, deci cu mult înainte de Stonehenge sau piramidele egiptene.
În timpul săpăturilor, exploratorii care căutau aur, în apropierea oraşului rus Ekaterinburg, în lanţul muntos Ural, au dezgropat ceva bizar, în anul 1894. Au fost surprinşi să afle un idol sculptat în lemn, lung de 5 metri. Statuia fost denumită idolul Shigir şi, timp de mai bine de un secol, a fost afişată ca o curiozitate într-un muzeu din Ekaterinburg. S-a presupus atunci că are doar câteva mii de ani. Ultimele cercetări sugerează că statuia a fost realizată dintr-un singur buşten în urmă cu peste 10.000 de ani, ceea ce o face unul dintre cele mai vechi exemplare de artă monumentală din lume. În ceea ce priveşte aspectul ei, statuia seamănă cu sculpturile în piatră ale lui Göbekli Tepe din Turcia
Noile estimări sugerează că a fost creată acum 12.500 de ani
Obiectul unic este un stâlp totemic, compus din zece fragmente de lemn sculptate cu feţe, ochi şi membre expresive şi decorat cu modele geometrice. La mai bine de un secol după descoperire, arheologii continuă să fie surprinşi de acest uimitor artefact.
La începutul acestui an, o echipă de cercetători de la Universitatea Göttingen din Germania au declarat că s-a estimat greşit vârsta acestei sculputuri şi că este cu 900 de ani mai veche decât se credea anterior. În 2018, oamenii de ştiinţă folosiseră tehnologia de spectrometrie de masă a acceleratorului pentru a susţine că obiectul din lemn avea o vechime de aproximativ 11.600 de ani. În prezent, savantul Thomas Terberger şi colegii săi au realizat o analiză extinsă, iar noile estimări indică faptul că obiectul a fost creat cu aproximativ 12.500 de ani în urmă, la sfârşitul ultimei ere glaciare. Creatorii săi antici au sculptat stâlpul totemic în timpul unei epoci de mari schimbări climatice, când pădurile se răspândeau în Eurasia postglaciară.
Mai veche decât piramidele egiptene
Noile descoperiri indică faptul că opera de artă rară este anterioară Stonehenge, care a fost creată în urmă cu aproximativ 5.000 de ani şi de două ori mai veche decât piramidele egiptene, care datează de acum aproximativ 4.500 de ani.
Cercetătorii au fost nedumeriţi de vârsta sculpturii Shigir. Descoperirea lor are implicaţii majore asupra studiului preistoriei. Până acum, era susţinută viziunea dezvoltării umane centrată pe Occident. În anul 1997, oamenii de ştiinţă ruşi au considerat că totemul Shigir a fost creat în urmă cu aproximativ 9.500 de ani. Mulţi din comunitatea ştiinţifică au respins aceste descoperiri ca fiind neverosimile şi pentru că erau reticenţi ideii potrivit căreia comunităţile de vânători-culegători din Ural şi Siberia au creat artă sau au format culturi proprii. Acele comunităţi sunt considerate inferioare celor agrare din Levant, de aceea dovezile arheologice din Ural şi Siberia au fost subestimate sau ignorate.
A rezistat ca prin minune de-a lungul vremii
Simbolurile complexe sculptate în suprafaţa de lemn a obiectului indică faptul că a fost realizat ca o operă de artă mobilă, portabilă care avea o semnificaţie rituală. Curatorul care se ocupă de artefactul de la Muzeul regional de tradiţie locală Sverdlovsk, unde se găseşte sculptura, spune că acele opt feţe ale idolului Sighir fac trimitere către un mit al creaţiei sau la graniţa dintre pământ şi cer.
Prelucrarea lemnului a fost probabil larg răspândită în perioada târzie a glaciarului până la începutul Holocenului, iar sculptura Shigir este o dovadă a unui comportament simbolic şi a lumii spirituale a oamenilor vânători-culegători din Urali. Este o minune că această dovadă rară a lucrărilor de artă a vânătorilor-culegători a rezistat până în vremurile moderne. Acest fapt se datorează în mare mediului acid, antimicrobian al turbăriei ruseşti, care a păstrat structura din lemn.
FOTO: Instagram