Lucruri interesante despre România, „bijuteria ascunsă‟ a Europei

1 shutterstock 1252855324 jpg jpeg

România este o bijuterie ascunsă, scrie publicaţia worldstrides.com, care notează că ţara noastră, situată în sud-estul Europei, este încărcată de istorie, bogăţii şi cultură, iar în acest sens, oferă câteva argumente edificatoare.

Unele lucruri şi fapte adunate în rândurile care urmează sunt ştiute, altele sunt cunoscute parţial, iar câteva sunt de-a dreptul necunoscute şi surprinzătoare. Pe multe dintre acestea le poţi descoperi în această listă:

Castelul Peleş a fost cel dintâi construit pe continentul Europa ce a fost în întregime luminat cu curent electric. Energia electrică era produsă de instalaţia proprie a castelului. Sistemul de încălzire al castelului, care a fost implementat în anul 1888, este functional şi în prezent.

Palatul Parlamentului din Bucureşti este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagonul din Statele Unite ale Americii.

Despre numele „România‟, unii istorici consideră că provine de la cuvântul latin „romanus‟, care înseamnă „cetăţean al Imperiului Roman‟, iar alţii cred că provine de la cuvântul „Arman‟, sau „Armis‟, adică de la zeul Hermes, pomenit în mitologia greacă. Grecii au preluat mai toate zeităţile de la traci şi daco-geţi.

Cea mai înaltă biserică de lemn din lume (78 de metri) şi a doua structură de lemn din Europa este Mănăstirea Peri din localitatea Săpânţa, Maramureş. Are o cruce înaltă de 7 metri, care cântăreşte 455 de kilograme. Construcţia se află pe malul Tisei şi fost realizată între anii 1998 şi 2003.

Statuia Regelui Decebal, sculptată într-o stâncă de la Cazanele Dunării, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, cu o înălţime de 55 de metri şi lăţime de 25 de metri. Ştiai că aceasta este cu doar şase metri mai mică decât Statuia Libertăţii, însă cu opt metri mai mare ca monumentul lui Christos din Rio de Janeiro? Basorelieful are 55 m înălţime şi o lăţime de 25 m. Lungimea ochilor este de 4,3 metri, lungimea nasului este de 7 metri, iar lăţimea nasului are 4 metri.

În România, se află singurul muzeu dedicat aurului din Europa. Muzeul aurului, înfiinţat în 1896, este situat în localitatea Brad, Hunedoara, şi deţine aproximativ 2.000 de exponate din aur, aduse din toate colţurile lumii.

Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peştera cu Oase, situată în apropierea oraşului Anina, judeţul Caraş-Severin. Fosilele, provenind de la trei indivizi, numiţi de cercetători „Oase 1‟, „Oase 2‟ şi „Oase 3‟), au fost datate la o vechime de cel puţin 35.000 de ani.

În România au fost inventate multe lucruri importante. De exemplu, Nicolae Paulescu a descoperit insulina, Henri Coandă a inventat avionul cu motor şi Petrache Poenaru, stiloul. Ţara are patru laureaţi Nobel: George Emil Palade (medicină), Elie Wiesel (pace), Herta Muller (literatură) şi Ştefan Hell (chimie).

@shutterstock



Recente

Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg
Regele Charles  foto   Instagram The Royal Family jpg
Zodii care nu sunt materialiste jpg